Linköpings stadsbibliotek!

Efter fredagens äventyr i Linköping så gick jag som alltid förbi Linköpings stadsbibliotek på vägen från Linköpings centrum till Marias lägenhet och insåg ju att det var öppet! Äntligen! Så många gånger som jag gått förbi och undrat om de tär lika fint inne och alltid gått förbi när det varit stängt. Nu hade jag ingen tid att passa då Maria jobbade. Så jag gick in, spanade in fiket, strosade runt och satt sen en ägget-fåtölj och spanade ut över Slottsparken... Så himla gott att bara sitta där i solen och ta det lugnt och njuta av en bra tidning om Linköping och sen en bra bok om Kuba. Gött. Och japp, det var lika fint inne! Ljust, luftigt, genomtänkt och trevligt!



Såhär vacker var slottsparken i april 2011 när jag var där... Så ni kan tänka er vad fint det borde vara att sitta där på våren!


Från Nyréns Arkitektkonor:
Det gamla biblioteket brann ner 1996. Den ritades av Johan Nyrén och byggndes 2000. Johan Nyrén (1947-2011) har förutom Linköpings stadsbibliotek ritat bland annat bostadsprojekt i Hammarby sjöstad. All inredning är genomtänkt, specialgjort och anpassad. Viss inredning som överlevde branden är kvar från det gamla biblioteket. Många av bibliotekets sittmöbler är ritade av linköpingsbon Gunilla Allard...
"Längs glasfasaden står 39 stycken Arne Jacobsens Ägget- fåtöljer som ger små enskilda rum där man kan snurra runt och välja att drömma ut över Slottsparken eller försjunka i en bok."
http://www.nyrens.se/1310.php?projectid=63

Från Arkitektur:
"Johan Nyrén har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han tillhörde den 40-talistgeneration (född 1947) som var skolad i en socialt engagerad arkitektursyn. Denna har också varit signum för den ljusa och humanistiska arkitektur som Johan utvecklade och som har sina rötter i fadern Carl Nyréns kontor. Bland hans många fina arbeten (Linköpings stadsbibliotek) utmärker sig särskilt bostadsprojekten (Hammarby Sjöstad)."
http://tidskriften-arkitektur.blogspot.com/2011/06/johan-nyren-avliden.html




Tyvärr dålig bildkvalitét, hade varken systemkamera eller kompaktkamera med... bara mobilkamera. Men bättre än inget!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0