En båttur i Istanbul

Ja, det finns faktiskt bilder kvar att visa. Lördagen, vår andra och sista dag i Istanbul tog vi en båttur på Bosboren. Egentligen väldigt olikt oss att sitta still och på nåt turistigt sätt. Men det var inte så västerländskt turistig, för ingen guidade och inga västerlänska turister. Den bara åkte en tvåtimmarstur. Vi föll för grupptrycket, och det innebär att dricka äppelte och äta popcorn. Märklig blandning kanske, men helt ok sysselsättning medan man färdades mellan två delar av Istanbul och två olika världsdelar. Man satt på långa bänkar längs kanterna där uppe eller längs långa bord där nere, så man hamnade bredvid alla möjliga mer eller mindre snackiga.
 
Bland annat så satt vi bredvid två fnittriga snackiga kvinnor från Iran som var "på rymmen" från slöjor och allvar. De ville gärna berätta om sina tankar, men det var svårt på näst intill obefintlig engelska. De berättade att där hemma var alla kvinnor allvrliga, gömda bakom slöjor och mestadels hemma och att det var kul att vara på semester. Fast vissa män kom fram till dem och ogillade att de visade håret. De var helt fascinerade av mammas tunna ljusa hår och ville gärna känna. De hade ingen aning om var "Sweden" låg, så jag tog upp en karta på telefonen och visade dem. Mycket intressant konversation utan att egentligen ha ett gemensamt språk, men med blandade språk ochj kroppsspråk så funkar det. Typ. Vill man så går det.
 
Europeiska sidan, gamla delen. På väg ut fick vi i en kort stunds sol se först hamnen och sen udden där man kan skymta gamla stan uppe på kullen. Strandlinjen i gamla delen av Istanbul är helt otillgänglig, förutom vid turistbåtarna. Ytterst och bakom kullen på bilden var det bara olika sorters verksamheter.
 
Äppelte på silverbricka. Typiskt turkiskt. Typiskt gott. I bakgrunden på första bilden ser man brofästet till bron mellan nya och gamla delen av Istanbul på Europeiska sidan. På andra bilden ser man min fina mamma, fokuserad på att dricka äppelte i vind och vågor!
 
Europeiska sidan, nya delen. I denna delen av Istanbul finns det möjligheter för strandhäng.
 
 
Rejäl bro mellan Europeiska och Asiatiska sidan, som tydligen kostade en hel del att köra över. Den låg också en bra bit från centrum, så det kändes inte som om det fanns nån större kontakt.
 
Asiatiska sidan.
 
På väg in till stan igen. Första bilden visar några av alla turistbåtar (liknande den vi åkte med) förtöjda i vid gamla delen av stan. Andra bilden visar ett "litet diskret" kryssningsfartyg som lagt till vid nya delen av stan, framför Galatatornet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0