Jakten på ny stekpanna!

Vår ikea-stekpanna har börjat tappa sin yta och det är verkligen inte hälsosamt, då det är massa massa farliga ämnen i non-stick material. Och när ytan börjar bli sliten så släpper ytan ifrån sig ännu mer farliga ämnen än vanligt. Som hamnar i vår mat. Bland annat ämnen som kan vara hormonstörande som kan störa våra fortplantningssystem och ämnen som misstänks kunna vara cancerframkallande*. Det är också negativt ur miljsynpunkt, både själva beläggningen och det faktum att man byter stekpanna oftare. INTE bra med andra ord.
 
Så jag tänkte gå in på myrornas och skaffa en gjutjärnspanna eller få en av nån som tröttnat. Men sen började jag höra mig för om olika sorters stekpannor och oj vad mycket det finns att välja på! Och Patrik är inte sugen på nån svårdiskad tung grej. Så körde fast där, för några veckor sen.
 
Lite av det jag hittade..
  • Gjutjärn är bäst ut miljö- och hälsosynpunkt. Tåliga (håller livet ut och tål alla sorters köksredskap). Blir bättre med åren. Nackdel är tyngden och att de är svåra att steka i, speciellt innan de blir instekta eller om man inte sköter dem.
  • Kolstål är lika bra som gjutjärn, och har samma för- och nackdelar. Fast snyggare, lättare och dyrare. Många kockar kör på detta.
  • Emaljererad gjutjärn, lättare att diska men emaljen kan krackelera vid höga temperaturer. Blite inte bättre med åren och behöver bytas ut. Fortfarande tung.
  • Rostfritt stål, koppar, och aluminium ligger i mitten här nånstans, de har jag inte läst in mig på.
  • Keramisk belättning är något bättre än teflon ur miljö- och hälsosynpunkt, men fortfarande inte bra. Men inte mycket. Oftast lätt vikt och lätt att steka och diska.
  • Teflon är sämst ur miljö- och hälsosynpunkt. Lätt vikt och lätt att steka och diska. Billigast.
Men, nu när jag nästan gett upp, så dök den upp som från ingenstans!
 
 
Ronneby Bruks andra generation med lättvikts-gjutjärnsstekpannor! De är av gjutjärn och med kvalitét, gjorda av samma material som deras traditionella men på ett annat tillverkningsätt. Detta gör dem betydligt lätttare än vanliga gjutjärnspannor. Tillverkningssättet gör också att de får en slätare yta än vanliga gjutjärn, så de lättare att diska. De är förinstekta, så de behöver inte stekas in för att bli bra. De blir bättre med åren och levereras med 30 års garanti. De funkar på alla sorters spisar, från vedspis till induktionsspis och tål att ha i ugn. De är dessutom gjorda i mina hemmatrakter, och det känns bra att stötta det!
 
Skötselråd är som vanligt med gjutjärn; diska inte med diskmedel, olja in när de blir torra, värm inte upp för fort (ska man inte göra med någon sorts stekpanna, då de kan bli skeva då). Dock ska man steka på lägre temperatur än vanlig gjutjärnspanna, då de är tunnare, så får de samma braiga stekegenskaper.
 
Läs mer om den t.ex. på Culina. Men jag beställde från nån annan sida som hade rabatt. (Vore kul att köpa på plats, men dröjer länge innan jag har vägarna förbi.)
 
Men funderar ändå att ha en liten stekpanna med nån sorts non-stickbeläggning som jag bara använder ibland och då på låga temperatur för att steka riktigt svårstekta saker, som ägg och fisk? (tex denna?) Borde jag också ha kvar nån gammal billig om det kommer nån ovarsam eller bångstyrig besökare och ska laga mat hos mig? Får klura vidare på det.. (I-landsprobelm: check!)
 
 *PFOA (Perfluoroktansyra) är en kemikalie som ibland används i nonstick-beläggning. Enligt Kemikalieinspektionen är PFOA svårt för naturen att bryta ned samt kan vara cancerframkallande. Inspektionen menar dock att ämnet inte utgör någon akut hälsofara och att privatpersoner. (Känns ändå inte bra tycker jag.)

Kommentarer
Postat av: Maria

Intressant!!! Jag har funderat en massa på precis samma sak. Ska kolla upp den där från Ronneby bruk! :D Vet att de har en keramisk stekpanna på claes ohlson som inte är alltför dyr och som dessutom är väldigt bra att steka ägg i. kanske kan vara bra när man får besök eller bara vill ha något som är lätt att steka i? :) Tack för bra inlägg.

Svar: Idag kom nya stekpannan! Hämtade den på lunchen. Får utvärdera den vid tillfälle! Har även hittat en bra nonstick-stekpanna nu, får se om vi känner vi har råd... =)
Karla

2014-10-27 @ 08:12:24
URL: http://oyogan.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0