Havanna!

En lång heldag var vi i Havanna med en jättedukig guide som hade stenkoll på allt. Vi fick rätt mycket historia och nutidsinformation på vägen dit och förmiddagen åkte vi runt och kollade på massa "måsten". Castillo del Morro, Revolutionsplatsen, kyrkor, torg, Maleconpromenaden osv. Lunch åt vi inne i gamla Havanna till livemusik och lektion om hur man röker cigarr (!) och sen fick vi själva vandra runt i gamla Havanna hela eftermiddagen.

Havanna känns som en märklig blanding av allt. Först var vi på Castillo del Morro. Gammalt fort, och därfrån såg man tydligt Havannas alla höghus. Sen vidare till Romfabrik innan vi åkte in i Havanna. Viss bebyggelse i gamla Havanna var renoverad, men väldigt väldigt många byggnader bara står och förfaller, även i gamla Havanna (världarvet). (Nya Havanna är det mycet trafik och höga hus och bara stökigt, vi nöjde oss med att åka igenom)

Mycket turister och påträngande kubaner som ville använda sig av möjligheten att tigga till sig eller tjäna pengar på turisterna. Taxi, guidning, fotografering av turister på fina bilar, försäljning av krimskrams och olika snyfthistorier. Det var synd, för det var ganska jobbigt. Detta upplevde vi inte alls i andra delar av Kuba.

Massa massa gamla bilar, häst och vagn, äggtaxi för turister överallt och folk som ropade "taxi taxi taxi". Invånarna cyklar eller åker packade som sillar i olika buss- och lastbilsfordon medan turisternas fordon kör tomma runt runt runt..

Hursomhelst var det så himla mycket att titta på att blicken flög runt bland byggnadernas alla detaljer och spår av Kubanernas liv och jag höll på att snubbla hur många gånger som helst. Nu känns allt så himla förfallet och slitet, men en gång måste det ha varit så himla vackert i gamla Havanna med alla dessa stora palats men också de mindre huset verkar ha varit omsorgsfullt och detaljerat målat och utformat.

Kubaner gillar barn, djur och familjen verkar vara väldigt viktig. Man såg många lösa hundar, men nästan alla hade halsband och såg rätt välmående ut. Hästarna på landsbygden såg ut att må bra, dock värre i städerna där de jagade turister hela dagarna.. När det var barn med kändes det som om de släppte sin jobbiga "turist-stil" och bara var glada och skrattade! Kubaner är på så sätt ett härligt folk, där det alltid finns tid för barn, familj, kärlek, umgänge, dans och musik... =)Vy från Castillo del Morro - vilka kontraster!


Malecón - den många kilometer långa strandpromenaden, där vågorna ofta sköljer högt över kanten och på lugna kvällar är det helt fullt med par som sitter två och två längs hela vägen. Musik, cigarrer och massa folk om kvällarna, har jag hört. Nästa gång jag åker till Kuba ska jag kunna spanska och uppleva Malecón by night.Första intrycken av Havanna när vi närmar oss stan. Mycket fordon för turister och få men fulla för Kubaner. Massa gamla bilar vart man än tittar. Vissa finare än andra... (jag lovar, kommer ett helt inlägg med bara fina bilar sen någongång)
Besök på en romfabrik (märket Legend), som är ett av de rommärken där allt fortfarande sker på det gamla viset och det lagras på hundra år gamla ekfat. Sålde även cigarrer där. Utanför var det sletet och såg ut som ingen bodde i närheten, men tittar man närmre bodde det folk i alla fallfärdiga hus.När vi närmade oss platserna som drar besökare så kom alla turistfordon med. Första bilden visar Che Guevara och är tagen från Revolutionstorget, ett stort tomt torg där Fidel Castro brukade tala för tusentals människor. Runt torget finns bilder på Kubanernas hjältar Che Guevara (revolutionen), Fidel Castro (revolution, osv) och en staty av José Martinez (självständighetskampen från Spanien).Viss renovering har påbörjats med bidrag som de fått tack vare att gamla Havanna är utsett till världsarv, men det är mycket mycket kvar...Vi lunchade i ett vackert gammalt palats i Gamla Havanna. Ett av dem där det troligen var vilda fester och rika människor innan 1960-talet. Nu var det lunch med salsamusik. En av barnen som var på besök fick privatlektion i att spela gurka. :PGamla Havanna har flera små vackra torg med grönska och försäljning av begagnade böcker. Få Kubaner äger böcker, och de som ägs är begagnade och vällästa. Dock finns det mycket bibliotek som alla kubaner har tillgång till. Visst begränsat urval, men ändå..Inne i gamla Havanna är det massa vackra hus som faller i bitar, små försäljningar i trapphusen och livsfarliga ledningar kors och tvärs blandat med tvätt som hänger från de små balkongerna.Dåtidens Havanna har spår kvar som lever än idag. Till exempel denna fina bevlåda som fortfarande är i bruk. Även om det sägs att brev till Sverige brukar ta 1-2månader om de alls kommer fram. Den Kubanska kvinnan är nog rätt ensam av sitt slag idag, men hon representerar precis den bild av Kuba jag hade innan jag åkte dit!


Kommentarer
Postat av: Vendela

Hej igen Karla!

Vilken tillbaka längtan man får när man sitter hemma i onepiece och kollar på dina underbart fina bilder!!

2012-04-21 @ 21:00:27
URL: http://vidadevendela.blogg.se/
Postat av: Karla

Ja...verkligen! Kul att titta på bilderna och tänka tillbaka!

2012-04-22 @ 21:56:04
URL: http://possibly.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0