Varm, varmare, SJ Intercity

För omväxlings skull bokade vi tågbiljetter när vi skulle iväg i helgen. Förut åkte jag och Emi tåg till Karlskrona varannan helg, men sen Patrik flyttade till Norrköping slipper vi det. Nu när vi åkter alla tre är det mer lönt att köra bil. Det har blivit mycket bil på sistone, så nu såg jag framför mig att vi kunde duka upp trevlig färdkost, umgås, kela med Emi, läsa, sova, osv. 
 
Men som vanligt med SJ, så blir det sällan som man tänkt sig. Resan till Malmö var varm, men hanterbar. Men resan hem från Malmö igår var den värsta resan jag kan minnas att jag gjort. Två timmar försenad, så det blev 5 timmar i ett tåg som var riktigt riktigt varmt. Sådär precis så att det gick någorlunda att hålla paniken borta. Vi hade med oss en väldigt stor flaska vatten, men den gick snabbt åt. Folk klädde av sig så mycket det vågade, satt och torkade pannor med kläder/handdukar/papper, satt röda i ansikten och ingen pratade. Bara satt och försökte stå ut.
 
Emi flåsade, flämtade, andades fort, ville inte dricka och jag blev riktigt orolig där ett tag. Sen tog vi mina träningskläder och blötte på toaletten och kramade ut över henne. Sprang där fram och tillbaka, tur vi satt nära. Baddade ljumskar och tassar ofta, det ska ju vara mest effektivt. Det verkade funka någorlunda och hon la sig ner och vilade efter typ en timmes baddande. Fortsatte med det då och då under hela resan. (Förlåt alla i närheten för blöt-hund-doft!)
 
Medan tåget rullade kom det in lite luft i de två fönster som gick att öppna (i hela vagnen var det bara två som gick att öppna). Men när tåget stannade mitt i skogen pga signalfel och de inte visste när vi skulle få börja rulla igen, då började paniken komma krypande. Såklart gassade solen in på den sidan där vi satt och såklart var tåget fullbokat. Pga alla förseningar blev vi stående länge på flera stationer, men kunde inte gå ut eftersom ingen visste hur länge.
 
Efter nån timme eller två på tåget ropade de ut att det mesta i kiosken var slut. Folk hade köpt upp alla vattenflaskor och all mat. Det som fanns kvar var chips, godis, läsk, och såna små 2 dl tetrapack vatten som man får när man åker nattåg. Påfyllning av kiosken skulle ske först i Linköping (det fylldes på lite i Nässjö, men de var inget de visste i förväg). När tåget stod still var det innan vi ens nåt Alvesta, alltså väldigt långt från att kiosk-påfyllning. Och den dricka som fanns i kiosken var såklart varm. All tåg personal höll sig effektivt undan hela tågresan.
 
Vi pratade flera gånger med varandra om det fanns något annat sätt att ta oss hem på. Men när det var som värst, mellan Malmö och Nässjö, var vi så långt borta och kunde inte komma på nåt annat färdmedel som funkade. Vi tänkte försöka boka om till SJ Snabbtåg (vissa av dem har AC), men alla andra avgångar var fullbokade. Efter Nässjö fanns mer dricka, och det hade blivit lite svalare ute, men det gjorde skillnad ändå. Gick från panikvarmt, till nästar hanterbart varmt.
 
Men vi kom hem till sist. Två timmar försent och helt slutkörda efter pärsen som tågresan innebar. Hoppas inga gamla, barn, sjuka eller djur tog skada av resan... Förut kunde man åtminstoen få tillbaka pengar på restidsgarantin ibland, men med de nya reglerna har de säkert hittat en anledning att inte göra det. (tillägg: japp så blev det - blev ingen ersättning pga signalfel som inte räknas som deras fel)
 
Tack SJ för ännu en trevlig resa! Om nån känner för att tågluffa med tåg i Sverige i sommar kan jag rekommendera senaste numret av Kupé som ligger på SJ's alla tåg. Där står det om trevliga utflykter man kan göra med tåg i olika delar av Sverige!

Lånad bild från nätet
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0