En lördag i Berlin

En fantastisk lördag i ett fantastiskt Berlin med en fantastisk Mia!
 
Under denna resan hade vi en heldag avsattt för turistande.Vi försökte komma på vad som vad viktigast att se/göra och några bonusar. Vi såg att skippar vi nån enstaka grej så slipper vi åka tunnelbana och får röra oss till fots ovan jord, och så blev det. Karta och kompass och inringade punkter att se. Men inga tider och inga måsten. Vi höll oss i östra Berlin dock, mer tid fanns inte. Västra Berlin får vi ta en annan gång.
 
Mia läste karta och jag läste vägskyltar och högläsning av pappas mail (som jag skrivit ut, innehållandes blandad info om olika platser). Vi hamnade lite fel i början, eftersom hela gatorna i vårt område var upprivna och gatuskyltarna låg slängda på marken lite här och där (massiv ombyggnation av tunnelbanesystem). Men sen avvek vi spontant från vår rutt flera gånger när vi såg nåt spännande; det stora trekantiga vattenkonstverket (utan vatten) i parken, nån mysig gränd, intressant affär, trevligt fik eller cool arkitektur. Himla roligt, vi vände oss på en femöring båda två efter samma saker! Vi stannade och fikade och åt flera gånger (där är vi också lika!). Vi spanade rätt mycket på arkitektur och hann med en hel del historia; Förintelsemonumentet, en bit Berlinmur, en utställning om Berlin och nazisternas frammarch 1933, Checkpoint Charlie osv.
 
Förintelsemonumentet gjorde verkligen intryck. 2271 stora klossar, från 70 cm höga till 4,5 meter höga, som fått ta en stor yta i ansspråk mitt i centrala Berlin. Tanken bakom är att hedra alla de som dödades under andra världskriget och tanken var också att när man gick igenom skulle man kunna känna en känsla av kyla, hårdhet och det här med att man inte har någon aning om vad som dyker upp bakom nästa hörn. Det sistnämnda fick Mia erfara när en ung grabb nästan sprang rätt in i henne bakom ett hörn! En intressant tanke är också att om det varit en sten för varje människa som blev dödad, så hade denna yta varit lika stor som Jönköping. Tänkvärt. Tänkvärt är också alla de små diskreta hintarna i staden om var muren varit, se till exempel bilden på de två raderna med gatusten i asfalten? Och kolla bilden på hur förstört Brandenburger Tor var innan, Berlin har fått vara med om mycket tråkigt.
 
Eftermiddagen och kvällen spenderade vi kring Hackescher Markt, ett väldigt trevligt område med uteserveringar, marknader och inspirerande butiker. Vi åt chips som gjordes framför näsan på oss, som förrätt, och sen god italiensk pizza och pasta. Där var vi även inne i tre butiker, och var sen helt utmattade (lika på den fronten med, maraton går bra, men shopping är lite väl ansträngande). Sen tillbaka hänga på vårt stora hotellrum och sova tidigt...
 
Intrycket från Berlin är verkligen positivt! Inte så mycket höga hus, spännande arkitektur, väldigt mycket parker och träd. Det kändes välkomnande och kulturellt och schyssta människor. Att solen sken hela dagen kan väl också ha påverkat intrycke tav staden. =)
 
Slutsatsen från att umgås så mycket med Mia är att vi är bra mycket mer lika än jag trodde! Det är alltid spännande att resa med människor som man inte känner så väl. Tränings-Mia känner jag väldigt väldigt väl, men Mia som sällskap utan för träning och på resa kände jag inte alls, men nu gör jag, och hon är precis lika underbar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0