Igår ny lag

Igår togs beslut av nytt lagförslag (andra delen beslutas 23/6):
 

"Den som vill bygga ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter på sin tomt ska inte längre behöva bygglov. En- och tvåbostadshus ska kunna byggas till med högst 15 kvadratmeter och förses med högst två takkupor utan bygglov. Det ska också bli tillåtet att utan bygglov inreda enbostadshus med ytterligare en bostad. Detta gäller även om åtgärderna strider mot detaljplanen. Man måste dock fortfarande göra en bygganmälan till kommunen, utom för takkupor. Lagändringarna gäller från den 2 juli 2014."

 

Källa:http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/CU32/

 

Det låter ju ganska bra och syftet är att underlätta, men det finns många saker som inte känns tydligare eller bättre. Exempelvis:

 

Bygglov krävs inte, men en bygganmälan krävs. Det står tydligt att alla krav ska gälla (PBL, MB, plan- och byggförordningen, BBR, osv). Det innebär att man vid bygganmälan behöver göra samma arbetete som vid bygglov. Taxan för bygganläman kommer därför höjas för att motsvara arbetet. En tydlig skillnad är att grannar kan överklaga en bygglov, men inte bygganmälan (eftersom bygganmälan från början bara skulle beröra invädiga saker, med bygglov utvändigt). Så om någon granne vill överklaga enligt de nya reglerna, så går det inte. De får istället vänta till det blir byggt och kan då anmäla att bygget inte uppfyller något krav. Då kan det bli domstolsärende och de som bygger kan få rätta till sin byggnad i efterhand. Svårare att förstå hur man överklagar, fler ärenden i domstol och dumt att rätta till efter istället för att bygga rätt från början? Fler grannstrider?

 

En ytterliggare bostad i en komplementbyggnad eller i ett befintligt enbostadshus innebär att BBR måste gälla, regler kring brand, mått, tillgänglighet osv. Idag är det svårt att bygga en bostad på 25 kvm, men det kommer en ny version med undantag för bostäder under 35 kvm. Men även i den står det vissa regler som är svåra att uppfylla, t.ex. att det till en (ny) bostad ska finnas låsbart utrymme för rullstol/barnvagn/osv. Och det ska finnas brandväggar mellan olika bostäder. Med mera. Det borde innebära att i princip alla nya småbostäder kommer bli lagstridiga?

 

Det finns fler saker som gör det krångligt. T.ex. krävs ingen kontrollansvarig och inget tekniskt samråd. Hur blir husen då? Det är inte helt enkelt att bygga till så det uppfyller krav på ventilation, fukt, bärighet, tillgänglighet osv. Men bygglovkontoret som får in anmälan kan rekommendera ett tekniskt samråd.

 

Det finns massa undantag också. I värdefulla miljöer (t.ex. kulturhistoriskt, historiskt, miljömässigt). Utanför sammanhållenbebyggelse finns redan lovfriheter, utöver dem blir det inga ytterliggare?

 

Det kan också uppstå flera märkliga situationer. Tänk exempel om någon bygger ett nytt hus med takkupa. Takkupan gör att man beräknar byggnadshöjd på ett sätt som gör att den överskrider den som detaljplanen tillåter. Grannen överklagar och det blir domstolsärende och de måste riva sin takkupa. Efter de har rivit den så kan de uppföra två nya lovfritt, som de inte behöver söka varken bygglov eller bygganmälan för och som grannen inte kan överklaga.

 

Alla partier verkar vilja ha en förändring och i princip alla var kritiska till att detta förslag har stressats fram, att det inte fanns tillräckligt med underlag, att konsekvenserna inte är utredda, att det var för kort tid för remisser, att de inte bemött kritiska remissar, att det träder i krav mitt i semestrar. Men nu har det beslutats, och bara MP röstade emot. Har det stressats så mycket och fegas det för att det är valår? För att detta är en lag som allmänheten verkar allmänt positiv till? Spännande. Vi får se vad det får för effekter framöver!


Kommentarer
Postat av: Maria

Intressant!!

Svar: Verkligen!
Karla

2014-06-10 @ 12:24:55
URL: http://oyogan.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0