Tillägnat Bruno Mathsson

Bruno Mathsson (1907-1988) är en känd svensk möbeldesigner. Han var även arkitekt och konstruktör, men det är främst hans möbler som är kända. Här i trakterna byggdes i Kosta en radhuslänga 1955, som restaurerades för bara några år sedan. Boende med väldigt vackra kvalietéer, och så mycket som är så populärt idag! Stora fönsterpartier, möjliggjorde att han använda  flerglasfönster. Där användes också hans patenterade golvvärme,  köken var stora och öppna, vikväg till allrummet möjliggjorde stor flexibilitet, byggmaterial både kakel och trä kom från Kosta. Stora förvaringsutrymmen och relativt enkelt inrett med diskreta ljusa gardiner. Lokalproducerat, naturnära, inne flyter ihop med ute.. Det är ju precis de kvalitéer som många efterfrågar idag! Fast han tog så väl hänsyn till varenda hörn, vinkel, detalj. Man ser bara på taken hur välplanerade de är, snygga, vackra, men hindrar också solen från att lysa rakt in.

Hans design syns överallt med småglaskakel i vackra mönster och färgkombinationer, på väggar, golv och fasader, varje lägehhet med sina egna färgtoner. Mysiga innegårdar, enkla trädgårdar, med dörr ut från nästan varje rum. Idag finns flera av hans möbler i lägenheterna som helt är inredda i 50-60-talsstil, en används som visningslägenhet och de andra kan man hyra.



Den kameran jag hade med mig den dagen jag var där funkade inte, så bilderna är snodda från en annan blogg.. (tacktack du okända bloggare för bilderna)

Och i Hovmantorp! Där hittar man denna fina vägg som förgyller en annars som annars blivit en väldigt stor och tråkig vägg..


Sista bilden är till mamma, ser du hur han blandar grått och gult? och hur det grå/ljusblå återkommer i det bruna?


Läs mer om Bruno Mathsson här:
http://www.bruno-mathsson-int.com/


Läs mer om Glashusen i Kosta här:
http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/mathssons-glashus-i-ursprungligt-skick


(detta var alltså dagens lunchbloggning :) )

Kommentarer
Postat av: Jens

Kul att du hittat min blogg! Helt ok att du använder mina bilder också - du både tackar och länkar ju! ;)

Intressant att se dina bilder från Hovmantorp också - det huset har jag inte känt till tidigare! Ser väldigt fint ut! Var exakt ligger det?

2011-10-14 @ 19:04:44
URL: http://malmotokyo.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0