Höstpromenad

Höstpromenad en fredag med fina vänner en fin fredag i en fin skog. OCH alla tentor är gjorda!(Bastasjö)

Mopsen som inte ville gå ut.

Hahahaha! En av mina bästa vänner har en mycket trevlig blogg, som handlar om allt möjligt. Hon har också en mops som är jämngammal med Emi och de brukade leka jättemycket när vi både bodde på galgamarken.

Denna videon fick mig att skratta så!

http://hannanonien.blogg.se/2011/october/om-jag-tranar.html

Ta en titt vet jag. =)


Orden som inte ville samarbeta..

Det var en gång en liten hemtenta som var konsigt formulerad där man skulle referera till sina anteckningar och där frågorna var ett påstående som inte gick att svara på. Den lilla hemtentan kändes ganska onödig då kursen haft tre projekt och två seminarium redan. Den lilla hemtentan var trots sin kosntighet inte så krånglig, om dess student inte tänkte så mycket och inte gjorde så mycket annat.

Nu sitter jag här igen ännu en natt med ord som inte vill samarbeta. Jag kan hitta ord och stycken som svar på det jag tror är frågor. Men när jag ska skriva vet jag inte hur man gör och när jag ska läsa formuleringarna ser jag orden men förstår inte sammanhanget. Förstår inte varför orden vägrar samarbeta inatt.

Jag känner inte helt igen mig själv, lite förvirrad, lättretad, trött. Tomt. Saknar Rolf, saknar löpning, saknar rutin och saknar den aktiva glada Karla som orkar hur mycket som helst. Cyklade i tisdags på min fina röda och fick en liten "hej-hallå-här-är-jag-känsla" från mitt riktiga jag. Men idag vet jag inte. Det humöret jag är på nu gör sig bäst att antligen sitta på en buss i mörker och lyssa på sorlig musik eller använda negativ energi till att köra backlöpningspass på bryggarberget i storm och spöregn. Båda funkar faktiskt.

Men nu kan jag inte springa för jag har ont i knäna. (ska dock få dem kollade i morgon, håll tummarna). Gick idag på tre expresspass på loket. Riktigt bra pass och jag tog i så att jag skakade, men kände ändå att jag hade negativ energi kvar efter passet. Hur lyckas man, jag tänkte att jag bara skulle vara sådär skönt tom och avslappnad efter. Men icke. Fast träna är ändå skönt, och skriva känns bra. Så det kanske finns hopp ändå.

Nu kära lilla hemtenta och bråkiga ord, nu ska vi ta tag i saken och bli vänner tycker jag!

Österlen

Finmiddag på god fiskrestaurang, kvällsmys på bed and breakfast, sen heldagspromenad Simrishamn-Brantevik-Skillinge-Kyl i strålande härligt höstväder. Var där med en annan familj vi känt i många många år. Så himla trevligt och vackert och skönt och allt!
Det är skönt att rymma

Rymma från plugg och allt sådär.

Igår minirymde jag med Emily till Bastasjöskogarna och gick en långpromenad. Så skönt och så vackert. Tycker om att gå i skogen med Emily och prata om allt mellan himmel och jord.


Lämna blod!

Lämna blod!! Alla som uppfyller kraven och har möjlighet att lämna blod borde göra det!

 

Det tar bara 10 min. Det bjuds på fika efter. De flesta känner ingen skillnad, bara enstaka blir trötta och oftast bara första gången. Träna och motionera går bra, men tävla inte i fysisk aktivitet veckan efter. En kvinna lämnar blod max tre gånger om året och en man max 4 gånger om året.

 

Krav för lämna blod:

Är 18-60 år

Är frisk

Väger minst 50 kilo

Har giltig ID-handling

Förstår och talar svenska

Har svenskt personnummer

 

Vänta om man har gjort följande saker:

Behandlats av tandläkare eller tandhygienist, vänta minst till dagen efter.

Haft svår förkylning eller annan akut infektionssjukdom, vänta till man varit frisk i 2 veckor (i vissa fall längre tid).

Är sjukskriven, vänta tills sjukskrivningsperioden är slut.

Genomgått mindre kirurgiskt ingrepp, vänta 1-4 veckor.

Genomgått större kirurgiskt ingrepp, vänta 6 månader.

Fått blodtransfusion, vänta 6 månader.

Haft ny sexpartner, vänta 3 månader.

Haft samlag med person som har utsatts för risk för blodsmitta, vänta 12 månader.

Blivit tatuerad, vänta 6 månader.

Blivit piercad (håltagning), vänta 6 månader.

Behandlats med akupunktur, utanför hälso- och sjukvården i Sverige, vänta 6 månader.

Varit utsatt för blodsmittorisk, t.ex. stickskada eller blodstänk från person med känd eller misstänkt blodsmitta, vänta 6 månader.

Besökt tropiska områden fria från malaria, vänta 4 veckor.

Besökt malariaområde, vänta 6 månader.

Besökt och varit bosatt dina första 5 år i malariaområde, vänta 3 år efter utresa

Varit gravid, vänta 9 månader efter förlossning.

 

Nya regler från och med 1 juli 2011:

Man måste vänta i 12 månader med att lämna blod om man haft sex med någon som under de senaste 12 månaderna som har tatuerat eller piercat sig, fått akupunktur utanför sjukvården genomgått en stor operation eller en endoskopisk undersökning, varit med om en olyckshändelse som inneburit risk för blodsmitta, fått blodtransfusion eller transplanterats, haft nära kontakt med person som har hepatit-B, haft syfilis.

 

 

Man får inte lämna blod om man:

Varit bosatt mer än 5 år i följd där Chagas sjukdom finns (i Syd- och Mellanamerika, inklusive Mexiko)

Har haft vissa tropiska sjukdomar, t.ex. malaria och Chagas sjukdom

Är eller har varit smittad med gulsot (hepatit B eller C), HIV eller HTLV I+II

Haft samlag i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning

Är man och har haft sexuellt umgänge med en annan man

Har injicerat narkotika, anabola steroider, tillväxthormon eller något annat preparat, om det inte har skett inom sjukvården

 

Man måste rådgöra med personalen om man:

Använt läkemedel eller blivit vaccinerad

Haft allergiska besvär

Fått missfall eller gjort abort

 

www.geblod.nu

 

 

Alltså måste man vara i lagom ålder och inte väga för lite, vara i fast förhållande med någon som inte är med i olyckor, tatuerar/piercar sig. Eller vara eremit. Man måste vara frisk och inte vara med om olyckor/medicinering/operationer. Man bör inte resa för mycket till för konstiga ställen. Man får även schemalägga förkylningar och besök hos tandläkare så att de inte kommer precis innan man ska lämna blod...

Ni som klarade testet ovan borde definitivt söka upp en blodcentral NU!!

 

Jag lämnade blod för typ femte gången häromveckan och jag mår hur bra som helst! Brukar inte träna samma dag och jag brukar lägga blodgivningen efter tävlingar. Inga negativa saker alls ju! Och man får ju en gratis hälsokontroll 3 gånger om året eftersom de kollar ens blod och värden varje gång man lämnar! Det ni!


Stängningsdag i Kuggeboda

Jag, Patrik, mamma, morbor och Emi hade fixar- och stängningsdag i sommarstugan i Kuggeboda i lördags. Mamma städade och fixade mat/fika, morbror sågade ner några mindre träd vi tänkt ta ner länge och sågade sen upp i mindre delar, Patrik klippte gräs. Jag släpade och släpade och släpade och bar och lastade stockar och grenar, Patrik hjälpte också till. Vilket tränignspass! Emi tittade mest på, för när hon skulle hjälpa till hamnade grenarna inte riktigt där vi tänkt oss. Men resultat blev bra, otroligt fin utsikt över stenmuren och havet när inte träd/buskar/sly skymmer!

Det hjälper inte.

Det hjälper inte att slänga sig på golvet och banka med nävarna och skrika och gråta som små barn kan göra när de inte får sin vilja igenom. Det hade inte hjälpt, annars hade jag gjort det. Inatt var en sån natt som tårarna inte ville sluta rinna. För två månader sen var han ju här med oss och vi hade jättekul och njöt av sommaren och livet. Det har redan gått en månad nu sen han gick bort, men det kändes som det var igår som vi sågs sist och allt var som vanligt.. Och nu finns han inte mer. Jag trodde ilskan hade övergått i sorg och tomhet efter begravningen som var i torsdags. Den var så fin med så mycket fina människor och så fin musik (Håkan Grahn spelade "Your song" and "You've got a friend") och fina ord. Nästan exakt 100 pers på begravningen, släktingar, fotbollvänner, pingisvänner, löparvänner, jobbvänner, gemensamma vänner med mamma, grannar... God smörgåstårta, Rolf hade gillat den, fotobok med bilder på allt möjligt han gjort som hade fått honom att skratta.

Det är jättejättetomt och för det mesta är jag ledsen men kan ändå tänka att hans värme och livsglädje kan jag ta med mig inombords resten av livet. Men emellanåt blir jag bara så arg för att det är så himla orättvist och då vill jag bara banka och skrika.


Utflykt till Kristianstad
Vi rymde fältet och smet till Kristianstad. Emi, mamma och bror och jag. Köpte löparskor till mig och mamma, åt god italiensk hemmalagad lunch på uteservering, letade upp en ny jobbkavaj till mamma och sen körde vi hem förbi spännande megarenoveringsprojekt där man rivt ett helt kvarter men sparat skalet på en byggnad och fasaden på en annan. Väl hemma vann jag över min bror på squash för första gången i ever. Skönt att ha en dag där man rymmer från plugg, sorg och allt annat som attackerar en där hemma emellanåt.

Förra söndagen

Förra söndagen så var vi i skogarna utanför Hällaryd och traskade med några goda vänner som bodde där i trakterna. Vovven fick vara lös och var mycket nöjd! Så otroligt vackert är det nu i höstskogen!!
På vägen hem stannade vi i Johannishus och bar lite stockar/ved från ett nedsågat träd och åt lunch med mamma. Varmt och gott var det med. =)

Emi och Benny i farten!Började väl ganska bra det här. Emi nosade runt och fick lite glädjeryck sådär. Och lite "du kan inte ta mig - lekar". Men sen tyckte Benny att hon var jobbig och påträngande (kanske för att hon sprang rätt över honom) och det berättade han! Komiskt! Aldrig sett honom sur sådär, det är ju han som brukar vilja leka! Kolla bilderna nedan, ser ju ut som om Emi är rädd för honom! Alla bilderna är tagna inom loppet av mindre än 1 minut. Sen lekte Emi med bollen istället och Benny gick iväg och tjurade för att han inte fick komma in till oss och allt var som vanligt.


Mys i Sölvesborg med finaste Hanna, Vega och Benny. =)
Jag och Emi behövde smita från plugga-träna-städa-stökig-vardag och vi behövde umgås med våra fina saknade före detta grannar som nu bor i Sölvesborg. Gos och kel med trött mysig Vega som somnade i mitt knä medan Hanna lagade lunch och hundarna var ute i trädgården. God lunch och hemma-slappa-mys i vackert hus där massa hänt sen sista medan Vega sov middag. Äppelkaka och sen promenad genom stad och till lekplats. Te och kvällsmys. Vilken härlig fredag!

uttråkad blöt hund på försenat tåg


Jag är en mycket förvirrad människa...

Nu skulle jag varit på föreläsning. schemaändring, föreläsningen skulle egentligen varit i em. Jag fattar inte hur jag inte kan lyckas hålla koll på något. Dels dåligt av skolan, för denna veckan har det varit hur många schemaändringar/salsändringar/uppgiftsändringar som helst. Men och dåligt av mig, jag lever blint efter min kalender utan att tänka. Suck. Igår var jag ännu mer förvirrad än vanligt, gick bland annat hem utan att ta med datorladdaren med mig från skolan. Bådar inte gott för litteraturseminariumet i eftermiddag. Undrar vad mer jag glömt? Vad jag heter kanske? På blodcentralen i måndags när jag lämnade blod frågade de om jag bytt efternamn nyligen? Det stod bara Fagerström i deras papper, inte Blum Fagerström som det gör på mitt körkort (som är från 2005..) Jaha. Nu vet jag inte vem jag är, var jag ska vara eller vad jag ska göra. Bra Karla. Blogga är ju då ett mycket klokt beslut.

Steve Jobs har gått bort i cancer. Han slogs mot cancer i 7-8 år nåt. VARFÖR dör folk i cancer? VARFÖR kan inte detta rika välfärdssamhälle hitta något sätt att bota cancer? Det är ju helt sjukt!! I morgon 3 veckor sen Rolf gick bort och ingen har ännu väckt mig från denna mardröm.

Och detta inlägget har ändå ingen röd tråd så det gör det inget att jag beklagar mig lite om löpningen med. Jag är stark och jag älskar känslan när löpningen bara flyter. Men mina skor är helt slutkörda efter Lidingö och sommarens terränglöpning och mina knän som jag aldrig känt av något i innan börjar klaga på mig. Jag behöver nya skor och ny motivation. Mina gamla asics skor är inte "slut" men de väger faktiskt 3 gånger så mycket som mina gula fina slitna och de känns som pjäxor och jag får skoskav. Kan inte ett par nya skor trilla ner från himlen och landa hos mig? Kanske ett par saucony kinvara?

Hatar att vara gnällig och en del av detta materialistiska samhället. Vill ha. Vill ha. Vill ha. Önskar jag kunde leva ekologiskt, ekonomiskt, återanvända och spara och bara lalla runt och vara nöjd. Men det är inte så lätt. Inget är lätt när jag inte har tid/möjllighet/lust att träna. Det är ju min meditation.


Mamma är bäst i världen på att ta pinsamma bilder och ha kameran framme när man minst anar det. Detta är för två veckor sen, brorsan och jag möttes utanför mammas lägenhet för att springa en runda.

Sommar i oktober och Patrik på sné!Nu har jag en smartphone! En Xperia Active, och än så länge funkar den kanon, fast när jag skulle ladda upp bilder från den till bloggen lyckades jag inte vända på dem. Så Patrik får vara på sne idag.

Detta var en konstig helg. Så mycket som inte blev som planerat och vad less jag är på folk som säger något och sen gör något annat. Hade tre saker jag verkligen sett fram emot i helgen som ställdes in. Men istället blev det extra mycket festande hos lindy-Jocke i fredags med något mer glas vin än jag brukar dricka och sen utgång på schlagerbaren till stängning med konstant dans/sång/skratt (till och med Patrik och Martin dansade hela kvällen!!). Galet kul var det! Pinsamt att  erkänna, men schlagerbaren var ju ett bra ställe att dansa på!

Lördag sov vi ut (när hände det senast??) och sen var jag och Patrik, mamma och Emi på waynes och sen på torget och glassade i sommarvärmen (1:a oktober!!). Trodde aldrig jag skulle sitta och svettas på en uteservering i oktober!

Sen en sväng till pappas trädgård och sen vidare till inflyttnignsfest på Ringö hos dansvänner. Massa folk och massa dans och himla skoj. Så kanske lika bra att även söndagens planer blev inställda så vi fick slöa/städa/tvätta och sånt skoj gjort på söndag.

Tjoho vilken social helg! Nu har jag världens träningsabsitens och massa plugg att göra dock. Men det var det helt klart värt. :)


RSS 2.0