Lejonkungen?

Igår gick vi på Knösö! Jag, Patrik, mamma och Emi. Så vackert och soligt! Men kalla vindar. Började gå¨en mindre runda, men var så skönt så vi tog en sväng till! =)
 
Emi var taggad och glad och studsade runt som en valpis. Undrar om hon mår bra av att ha jukllov också? Eller att hon är glad och verkar må bra för att vi gör det nu när vi varit lediga och vilat upp oss?
 
En pigg och glad 9-åring (som gör en lejonkungen och spanar från klippan?).
 

Naturreservatet Grindstugan

Häromdagen var vi i Johannishus. Patrik grejade i stugan och jag och Emi traskade bland ekarna och i hagen som mamma gillar så mycket. Härligt med sol och skönt att rymma från stormen i stan. Iskalla vindar, men det ser inte så vintrigt ut.
 
 
 
 
 

God jul!

Julfirande blev först julmiddag till lunch på Bergåsa hos pappa och Ingalill. Där är det jul i varendaste milimeter av huset, med rött och guld och glitter och saker som lyser/blinkar/spelar julmusik. Och pappas gran är som vanligt riktigt mäktig; en stor tät kungsgran med färgade lampor på amerikanskt retrovis, och massa glitter! Nytt får i år var tåget som gick på räls runt granen och tutade och spelade julsånger! Det blev också julmiddag efter alla konstens regler. Sen Kalle och klappar och ris a la malta.
 
Sen drog jag, Patrik, Emi, Adi och Kajsa in till mamma och Lars. Hos mamma är julen det man känner för att det ska vara. I år blev det minimalistisk och stilren pyntning och en liten söt gran klädd i i guld och rött. I år pratade vi halvt om halvt på skoj att det vore gott med nåt annat, typ grekisk mat. Och grekisk middag blev det faktiskt. Mamma och Lars hade lagat en fantastiskt god middag med mycket grönt och fräscht. Och gott alkoholfritt vitt vin! Det satt fint! Sen blev det klappar med rim och många skratt.
 
Men sen var det tröttaste gänget. Vet inte vad vi gjort, men allihop säckade ihop på nåt sätt. Jag skönk ner i hörnet på mammas soffa och hade varit kvar där än om inget hjälpt mig upp. Känner mig som en valross. Gravid 35 veckor + julmat = tungt!
 
 
Julmiddag hos pappa och Ingalill.
 
Lovade Julia (kollega + vän) en klassisk gravid-framför-granen-bild! (Vecka 35+0) (Foto: Malin Brindefalk)
 
Julaftonskväll med tema grekisk mat hos mamma och Lars.
 
Trötta herr och fru Hentzel... (Valross? Bjuder på den! =)
 

Julvädret 2015

Varmaste julen jag kan minnas! 10 grader och molnigt med nån minut av sol. Jag, Patrik, Marcel (bonusbrorsan) och Emi tog en sväng till Johannishus. Skönt!
 
 

Bastasjögrillning

Välbehövd julledighet. Härom dagen var vi i Bastasjö med Jocke och Sara och grillade och gick en sväng. Vovvarna var med såkalrt. 10 grader och grått, känns som en märklig vinter det här!
 
 

Grattis Emi 9 år!

Fröken var väldans nöjd med vädret, rulla i frost kan ju vara det bästa som finns!? Älskade tramsvovve! <3
 
 
 
 

Långsjal från Girasol

Jag har köpt en alldels fantastisk, mjuk och vacker vävd långsjal!
 
 
Det är en Girasol diamond som är Diagonalvävd för hand, 100% organisk bomull, 229 gsm (grams per square meter), storlek 7 = 5,2 meter, 70 cm bred, diagonalskurna ändar... Nu har jag det nerskrivet om nån skulle undra!
 
Storlek 7 är långt, den längsta storleken som brukar användas. Men en 7:a rekommenderas om man är över 174 cm långt och vill kunna göra alla knyt. Detta är en sjal med hög kvalitet, god avlastning samtidigt som den har lite stretch på diagonalen. Mjuk och samtidigt greppig. Den är tålig, men ändå inte särskilt tjock.
 
Köpte den begagad (vävda sjalar har ett högt andrahandsvärde och andrahandsmarknaden är stor, kolla t.ex. facebookgruppen "Bärsjalar och bärselar säljes/köpes/bytes"), vilket är trevligt för då har den redan börjat bli inbruten (dvs mjuk och go).
 
Å, så roligt det ska bli att få prova den med bebis!

Bära barn i sjal

Det finns bärsjalar och det finns bärsjalar, börjar jag lära mig.
 
Det finns en hel värld av trevliga "sjalnördar", med mycket kunskap, inspiration och för mig helt nya uttryck! Många är helt insnöade på vävda sjalar (inte de billiga trikåsjalar man har till nyfödda som säljs i typ på babyproffsen). Jag blev rekommenderad att gå med i facebook-gruppen Bärsjalar, och sen dess har jag lärt mig en massa och sett hundratals mysiga bilder. =)
 
En helt ny värld som sagt. Det finns hur många oliksa sorters vävda sjalar som helst! De har olika längd, tjocklek, material, mönster och är vävda med olika tekniker. Hur de är gjorda påverkar deras egenskaper, som  hur svåra de är att knyta, hur greppiga de är, hur mycket de avlastar, hur mycket de andas. Och hur länge de håller. Många är väldigt dyra, men generellt är vävda sjalar av mycket god kvalitet och håller länge. Nya sjalar är ofta lite svårknutna, då de inte är "inbrutna", vilket bidrar till att vävda sjalar har högt andrahandsvärde.
 
Det pratas mycket om "sjalande" och om olika "knyt". Många har flera olika sorters sjalar...
 
En trikåsjal, är oftast en längd. Ganska lång. Används bara till  prematurer och nyfödda. De är en bra nybörjarsjal då de är lätt att knyta. Den överger man efter några månader när bebisen blir tyngre och sjalen då blir svajig. Trikåsjalar är också varma och andas inte så bra. Man kan börja med vävd sjal direkt, om man lyckas få till bra knyt och inte har en alltför tjock sjal.
 
En långsjal, storlek 5-7, gör det möjligt att göra tusentals knyt. De flesta knyt man gör med långsjal avlastar bra och är ergonomiska och bra för baby och bärare. De tar ofta längre tid att göra, men är väldigt bekvämt om man ska bära länge. Funkar bra för såväl bebisar som större barn. Bebisar brukar man ha på magen, och allt eftersom de blir äldre går man ofta över till att bära mer och mer på ryggen.
 
En kortsjal, storlek 2-4, är lättare att hantera, men man kan göra färre knyt med den än en långsjal. Lämplig för knyt på mage eller höft, en del gör även ryggknyt men det verkar klurigt med kortsjal. En kortsjal kan man ha färdigknuten och använda på samma sätt som ringsjal.
 
En ringsjal hänger man oftast över en axel om man har lite bråttom, inte ska bära så länge eller har ett barn som vill i och ur sjalen hela tiden. Den går att ha till bebisar, men framförallt är den bra till större barn som vill se lite mer. Den är lätt och smidig att ha i vagnen eller i bilen, och gör det betydligt lättare att bära ett barn som ändå vill bli buren på höften när det blir gnälligt.
 
Många har även nån bärsele eller mellanting mellan sele och sjal, vilket är bra att ha om man inte orkar knyta eller har en partner/barnvakt som inte orkar lära sig hur man knyter. Beroende på vilket knyt så är oftast selar svalare än sjalar. Och då ska man ha en ergonomisk sele såklart (mer om det nån annan gång).
 
Varför bära? "Att bära sitt barn främjar anknytning, tillgodoser barnets behov av närhet vilket gör burna barn lugnare, det främjar andnings- och maghälsa och utveckling av balanssinnet." Och så är det mysigt. Det pratas nu mycket om "nära bebis", "nära barn", om "anknytningsteorin" och om hur bra det är med samsovning. Fast det är ju inget nytt egentligen, utan tvärtom. Bära barn har man gjort i alla tider och gör det fortfarande i många kulturer.
 
När man bär får man ju också två fria händer att göra annat! Fixa och dona, ta hand om syskon, hålla i hundkopplet osv. Man kan ta sig till platser där barnvagn inte går att ha med sig (skogen, stranden, knöfulla julmarknader, m.m.). Man måste ju inte göra antigen eller, faktiskt. Man kan ju exempelvis slänga ner något bärdon i vagnen, om det är så att bebisen/barnet har en sån dag/stund då det vill bli buret.
 
Mys och frihet, tänker jag. Men vi får se vad bebis tycker, och vi får se om jag lyckas lära mig knyta. En trikåsjal har jag iaf sen innan jag hittade sjalforum, så börjar med den. Den har jag provknutit och det verkar enkelt. Men nu har jag också köpt mig en vävd långsjal (begagnad men inte inbruten). Mest för att den är så himla fin. Hoppas den kommer att komma till användning!
 
Bra sida att läsa om sjalar:
www.knyt-an.se
http://narabebis.se/vilken-sjal-sele-ska-jag-valja/ (detta inlägg hittade jag såklart efter jag själv försökt sammanfatta skillnaden på de olika..)
 
 
 

Vecka 33+0

God morgon, lilla bebis (som varit vaken och tränat sparkar och boxning sen alldeles för tidigt)! 
 
Idag går vi in i vecka 34 och det känns himla bra! <3 
 
 
 
 
 

Karlskronahelg

Nu har vi inte varit i Karlskrona på länge och inte heller iväg nån helg på länge. Så det kändes som det var dags. Tajmade det med Karlskrona December Swing (en lindy hop workshop som är första helgen i december varje år) och nästan med Emis födelsedag.
 
Det blev inte så mycket dans för min del i år, gick ingen kurs. Men gick på en prova-på-klass i stepp och sen på kvällens baluns med livemusik. Det var massa andra hemvändare och "gamla" dansare där, såna som jag dansade med förr. Det var riktigt roligt att träffa alla! Jag var inte heller ensam med stor mage på dansgolvet! En tjej skulle få barn i början av januari, jag i slutet, och en i februari. Men det gick fint att dansa (även om man blir lite extra andfådd och trött i fötterna och kanske hoppar över de allra snabbaste låtarna).
 
Annars passade vi på att spana in nya lekplatsen i Hoglands park (som jag hört av kollegor var spännande), gå en sväng på stan, mysa hemma hos mamma, fira Emi (mamma brukar se till att hon får köttfärstårta när hon fyller år) och så tog vi en skogspromenad i Johannishus (mamma, Emi och jag). Innan vi åkte hem blev vi bjudna på lyxfika hos pappa med nybakade chocolate chip cookies. Mums!
 
 
 

RSS 2.0