God tid som vanligt...Nu är det inlämnat, i god tid som vanligt. (Deadline 13.00). Hann till och med fixa layout. =)

Paper på 1793 ord (max 1800) om olika planeringsskolor. I morgon seminarium. Sen ska jag storstäda, träna och baka! :D

Nu äta sen jobba.

Jonas Colting

Aningen knäpp? Jag vet inte? Men mycket fascinerande!

Jonas Colting har skrivit boken "Jag vill ju bara se bra ut naken - kokboken", handlar om att äta naturlig mat, utan konserveringsmedel och tillsatser. Mycket frukt, nötter, grönsaker och kött. Inga kolhydrater, inte ens fullkornsprodukter.

Nu aktuell med: "Den nakna hälsan", handlar om att lämna alla moderna dieter och konstigheter bakom sig och träna naturligt. Träna med sin egna kropp och med naturen.

Han föreläser i Lund 12/4 och hans föreläsningar har fått mycket bra kritik. Jag vet inte om jag vill/kan/tror på alla hans idéer, vissa mer extrema än andra, men jag tvivlar inte på att han är inspirerande! Slita sig genom diverse ultrasuperduperkanonjobbiga lopp gång efter gång är ju imponerande. Värt att lyssna bara för det.  (http://www.colting.se/pdf/flyer2011_colting.pdf)


Läste om stor tävling Hawaii nu i höstas både i springtidningen och på nätet:
"...Tre dagar. Runt hela ön. Hav och backar. Vind och sol. En jävla massa svettande. En och annan svordom. Kanske en tår. Det blir helt vilt!

Jag körde 2004 och vann och gjorde det samma 2007. Nu är det 2010 och jag behöver tydligen tre år mellan varje försök för att dämpa och lindra minnena. But it´s all coming back to me now! Och det är en enastående ansträngning som väntar, jag mår lätt illa av att tänka på det (eller så är det av blandningen av tapiokapudding och råa ägg med rå tonfisk som appetizer), men det är likaledes en exkursion, ett äventyr, en resa och en odyssée. Det är en celebration.

Imorgon väntar 10 km havssimning följt av 145 km cykel med runt 2500 höjdmeter. På lördag är det 272 km cykel med lika mycket klättring och på söndag väntar en dubbel marathon genom en lavadrypande motorväg."

http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/2010/11/kvallen-innan/

Lägg till att detta var i 40 graders värme.. Det var intressant läsning om allt runtomkring. Förberedelser, hans "grabbar", kost, hur han tänker och framförallt den mentala prestationen!För er som undrar hur stenåldersträning kan se ut:


Allmendinger gillar i-ord

Tips: om ni nångång ska läsa Allmendinger, slå upp kapitlet i ordboken som börjar på "i-" så klarar ni er väldigt långt!

Exempel bara från de senaste 10 sidorna:

incommensurability - disproportion, oförenlighet, ojämförbarhet
inveterate - inbiten, oförsonlig
inherent - medfödd, (eller inneboende..)
intersubjective - intersubjektiv (något som förstås/besläktas/används av många, tex intersubjektiva diskussioner)
incrementalism - stegvis ökning, små små förändringar i taget?
indigenous - infödd, naturlig
implementation - genomförande, utförande
impediments - hinder
inevitably - oudvikligen


försök säga inevitably en fredag kväll efter för många ord och för många timmar! eller skriva incommensurability rättstavat på första försöket!

eschewal - ....det får ni slå upp själva. Vem sjutton använder det ordet hursomhelst?


Ja, jag börjar tröttna på boken, behövde nåt att tänka på för att arbeta mig vidare genom boken. Leta långa i-ord gjorde läsningen lite roligare och jag sitter ju ändå vid datorn och googlar ord och koncept och teorier hela tiden ändå.


Slutsatsen på kapitlet jag just läste:
Pragmatism som en filosofi kan ses som anti-teori, men den är faktiskt väldigt teoretisk... (slarvigt översatt)
.....jasså, det blev jag ju klokare av!? Får sova på saken!

Godnatt mina vänner!


En månad till 9 mil!

plugga skidor skidor plugga skidor plugga skidor? Försökte plugga några timmar men benen skakar och huvudet vandrar iväg till vackra isiga skogar och skidpår. Blev Bastasjö efter lunch.

Tänkte köra ett lätt pass med vovven då de senaste dagarna varit mycket träning. Men började som vanligt med ett varv på korta (2,2km) utan stavar för att få in tekniken. Idag kändes det bra, så körde ett till, och sen ett tredje! Kändes som jag fick en aha-upplevelse nånstans ifrån och idag hade jag både balans och flyt, härlig känsla. Emi hängde på bra, snett framför fint bredvid spåren.

Brukar lämna henne i bilen sista varvet, men idag fick hon springa med lös, jag skulle ju ta det lugnt... Det blev inte lugnt. Bättre teknik utan stavar ledde till att det blev bra tempo med stavar. Härligt att plocka upp dem och swischa iväg! Hon hängde på hyffsat och skötte sig kanon när vi körde om och mötte hundar! Men tungan hängde.. Det blev två snabba varv på slutet, och det kändes riktigt bra!  Men tyvärr råkade jag knappra bort mina resultat på pulsklockan..(bilderna är tagna med mobilen så ni får ursäkta kvaliteten)


Välkommen tillbaka kära vinter! Idag sol och -4 när jag åkte! Love it!


Idag är det exakt en månad till jag ska köra Vasaloppet - öppet spår 90km!

Emi och Aragon

Idag var jag och Emi ute i en fårhage och gick med Frida och Aragon. Börjar lära mig nya kameran lite, tänkte jag kunde ta med och prova lite ljus och slutartider. Skoj =)

Men ha ha vad de ser knasiga ut båda två! :P


Bob Dylans memoarer

Jag har vuxit upp med Bob Dylan. På ett indirekt sätt. Pappa brukade alltid lyssna på och spela på gitarren mycket låter från Bob Dylan (tillsammans med låter från bland annat Jim Croce, Simon and Garfunkel, Peter Paul and Mary, Donavan, Janis Joplin, Woody Guthrie).

Tänk att jag kan alla dessa gamla låtar utantill, utan att alls känna vem som gjort vilken och vad och varför. Sånt som jag annars alltid försöker läsa lite om när jag börjar lyssna på ny musik. Men nu när vi skulle till Duved lånade jag Bob Dylans memoarer som ljudbok, men har inte lyssnat förrän nu. Jag vet inte riktigt om jag gillar honom än. Han har skrivit flera bra låtar och han har varit aktiv länge. En vår för några år sedan var jag och pappa uppe i Göteborg och såg honom. Vilken besvikelse! Jag kände inte igenom honom eller låtarna. Han och hans sätt att sjunga hade förändrats så mycket! Och han stod med hatten över ansikten hela showen och pratade inte med sin publik. Pappa säger att det är så han är helt enkelt.

Jag börjar förstå nu när får höra om hans envisa sätt att vara sig själv och spela på sitt sätt och skriva sina låtar. Jag gillar mycket att höra om första åren i New York och alla människor (andra kändisar bland annat) han träffar och alla böcker han läser läser läser.... läser hur mycket som helst! Bara är och bara lever på något sätt och bor hos olika människor och lär sig och analyserar allt. Om hur han känner att han utvecklas och hittar sig själv och sin stil. Han berättar hur han analyserar vad som är meningsfulla låtar och hur vissa har flera dimensioner. Han försöker hitta sätt att komprimera historier till låtar och sätt att memorera långa låtar och dikter. Intressant att följa hans utveckling!

Idag berättade han om när han träffade massa folk som senare kom att göra covers på hans låter. Låten nedan har Johnny Rivers gjort en cover på, som Bob säger att han gillar bättre än sin egen version.Tevespelskväll hos oss!

Malin och Albin har inte sett vår lägenhet och inte heller spelat på Patriks roliga tevespel. Så i lördags blev det tevespelskväll! Mamma och Rolf, Peter och Rosa var också bjudna. Passade på att inviga mitt chokladfondueset (julklapp).

...och vilken rolig kväll det blev sen!När de ätit färdigt försvann de....


...för att sedan hoppa upp och skrämmas på andra sidan glasväggen!


Roliga miner! Tänk vad kul man kan ha med en glasvägg!


Emi har lagt sig i Albins knä och Malin ser till att bilden blir lite roligare!(klicka på bilderna för större)


Mina väl undangömda tränignsredskap fick också komma fram.


Efterrätt!(klicka på bilderna för större)


Tevespel!!


Emi sover igenom vad som helst...
Skidåkning

Funbeat är kul för man kan jämföra lite, och kolla när man gjorde en viss träningsform sist och allt möjligt annat.

Man ser vad som är dåligt med ens träning, till exempel:
 • Sist jag sprang var till exempel 23 nov, 16 dec, 20 jan.
 • I Duved åkte jag skidor 76km (vasaloppet är 90km, och då har man inte en vecka på sig..)
 • 2010 var jag i simhallen två gånger.

Man ser också vad som ser bättre ut, till exempel:
 • Idag åkte jag korta slingan i Bastasjö (2,2km) på genomsnitt strax under 11min, och då med en betydligt lägre genomssnittspuls och maxpuls än i slutet av December då den tog ca 13min. Det borde betyda att jag har en mindre engerikrävande skidåkningsstil nu efter en vecka i Duved.
 • De senaste 60 dagarna har 49% av min träningstid varit längdskidåkning. Det betyder att jag fått in en hel del annan träning trots att det känns som om jag bara åkt skidor.
 • Att jag tränar mest på våren, sen hösten. Och det känns bra. Gillar våren och löping i vårskogen. Det ser jag fram emot!

Träningstid, diagram från funbeat.


Idag har jag förutom åkt skidor planterat om nästan alla krukväxter och gjort en pajdeg. Känner mig så huslig. Men också så omotiverad att plugga.

Igår några gäster, idag fler gäster. Kul att träffa massa folk igen! =)

300 inlägg!

Godkvälll!

Idag har vi tvättat och fått fint hemma och jag har simmat. 2km! Säkert tack vara min fina simmössa. =)

Nu har jag skrivit 300 inlägg sen jag startade bloggen 28:e mars 2009.


I mitt första inlägg skrev jag följande:Anledning till att jag startar en blogg:
 • Karolina
 • Maria G
Denna bloggen ska:
 • vara min dagbok; försöka skriva varje kväll (jag sitter ju ändå här vid datorn om kvällarna...)
 • hålla sig kort; jobbigt att skriva och läsa långa blogginlägg
Mål med bloggen:
 • hålla kontakt med kompisar som är för långt borta för att umgås med ofta
 • träningsdagbok
 • hundskvaller och hundträning


Karolina och Maria G läser fortfarande bloggen men också Hanna, mamma och har just fått reda på att en vän från högstadiet också brukar läsa, Marko. Det är kul att höra!

Flera av mina släktingar och vänner i usa är tydligen också här och spanar, tex uncle Bud in Las Vegas (en duktig användare av google translate). Jag hade en idé ett tag att skriva på engelska, men sen kom jag på jag vill skriva utan att tänka, bara låta orden komma. De flesta av mina läsare är ändå svenska. Och det är mest bilder ändå.

Tydligen flera till som läser som jag inte vet vilka det är. Säkert nån klasskompis och några felklick och sådär. =)

Det känns som om bloggen har ändrat både syfte och mål känner jag. Fortfarande relativt lite text, men det har blivit mer ett sätta att visa bilder och dela med mig av vardagen på det sättet.

Ett tag kände jag att allt handlade om hund och träning och tyckte att 25000 bilder på min hund kan väl omöjligen vara jätteintressant? och vadå träning.... det är bara jag och mamma (och kanske Marko) som är träningsnördar och bryr sig om på vilket sätt jag tränar. Min träningsdagbok har jag nu på funbeat, och den är öppen om någon mot förbodan skulle vilja se vad jag gör. 


http://www.funbeat.se/person/overview.aspx?PersonID=180238

Jag har också kommit på att bloggen är ett bra sätt om man vill visa hur någon eller något ser ut för någon vän eller släkting. Till exempel visa släktingarna när vi hälsade på dem i somras hur vi bor här eller visa hur hunden ser ut. Det är också ett bra sätt om man vill minnas när någon särskild händelse skedde eller så. En slags dagbok som jag trivs med.

Fast nog om detta. Jag ska prova hur det känns att plugga lite ikväll... Wish me luck! =)

How much is that doggy...?

Jag har alltid haft absolut hundförbud i kökssoffan, trots att både säng och soffa är okej om hon frågar om lov innan (då lägger hon huvudet på kanten av säng eller soffa och ser längtande ut). Men sen jag flyttade in här så står den inte längre i köket och nu har ju kökssoffan den absolut bästa utsiktsplatsen. Nu har jag gett upp och lagt en handduk på ena halvan. Förmiddagsfavoriten är att sitta där och spana när alla mattar och hussar och hundar promenerar över Långöbron. Det är väldigt många faktiskt! Emi kan dem alla!
Kom vid nåt tillfälle att tänka på denna låten som nån sjöng för mig när jag var liten, kommer dock inte ihåg vilket sammanhang. Men Patrik kände inte alls igen den, och inte på svenska heller.

Var det kanske nåt barnprogram?Swimming cap

Vad gör man när det är slask ute och man vill och behöver åka längdskidor? och behöver träna ben, kondition, överkropp, rygg, axlar och armar? gymmet funkar ju till viss del, med det blir så fokuserat på vissa muskler i taget och korta musklar... MEN simning är en mycket bra träningsform! Speciellt om man kör crawl!

Crawl kan jag ju, gick och lärde mig det för många år sen och vet i teorin hur det ska vara, behöver bara öva lite till... och en simhall finns ju i stan. Och jag gillar att simma, men mitt hår blir helt omöjligt att få ordning på efter. Jag har inte simmat på flera månader nu, men sist jag varit där köpte jag en badmössa. Hittade den igår. Då är nästa fråga. Hur i hela världen ska jag få in mitt hår i den? Provade igårkväll. Skrattade väldigt länge, herregud vad dum jag såg ut!

Låg och kunde inte somna sen så som jag skrattade inombords. Kom på att måste finnas "how to" film på youtube. Det gjorde det. Jättemånga. Tänkte bäst jag delar med mig, om ni känner för att hänga med och simma nån dag!
Så det så! "Thank you for watching" :D

Nu ska jag till simhallen och ge det ett försök!

Fick en bild av bror nyss..

Emi på tåget hem.


Fotograf: Adrian Blum Fagerström


Duved: Tema stil

Idag bjuder jag på lite roliga miner, stilar och poser!Bror på väg till att hämta hyrd snowboard och boats, iklädd termobyxor och sina snyggkängor! :D


Grabbarba med de fina frisyrerna. Killen i bakgrunden är en bonus!


Snygg pose, Patrik!


Patrik fotar skidspetsarna...


Adrian har fått snö i ansiktet av Emi som for förbi strax innan. Snygg min!


Mamma har de coolaste skidglasögonen i backen!


Haha vilken töntig pose (obs, oplanerad). Min lillebror lånade kameran, han smygfotar alltid folk...


Mamma och Rolf uppradade i längdspåren!


ehm...


tja...Duved: Tema stugmys

Duveds bilder får bli i teman. Vi börjar med stugmys.


Foto: Patrik (Nikon D90)

Hyrde en jättemysig stuga, 20m till liften, med tre sovrum, bastu, diskmaskin, tvättmaskin, torkskåp, skotork...


Foto: Karla (Nikon Coolpix
)
Andra dagen i Duved och mamma visar vad hon lärt sig på lektionen i längdskidåkning.
Man ska upp på tårna i stakningen, skjuta fram höft och mage för att få extra fart framåt, vara långt fram med armarna och axlarna, armarna lite böjda. Blicken upp!Foto: Karla (Canon ixus)

Rolf tar lunchpaus. Han körde hårt eget längdpass när mamma åkte utför i onsdags. Så hårt att inte ens skidbrillorna fick åka av under lunchpausen.. Tänk vilka förebilder jag har i mitt liv! Rolf har sagt han ska göra klassikern med mig när han går i pension om några år!

(För er som inte vet innebär klassikern att man göra följande lopp under en period av ett år: längdskidor på vasaloppet 9mil, vansbrosimningen 3km, springa lidingöloppet 30km, cykla vätternrundan 30mil)


Foto: Karla (Nikon Coolpix)
Emi njöt av all snö, att få springa och hon njöt verkligen av att det nästan alltid var någon i stugan som hade tid att gosa med henne...


Foto: Karla
, (Canon ixus)
...som sagt


Foto: Karla (Nikon Coolpix)

Lillebror tog powernaps i soffan.


Foto: Karla (Nikon Coolpix)

Utsikten från bastufönstret.


Foto: Patrik (Nikon Coolpix)

En kväll då vi smet in i eftervärmen i bastun efter vi varit ute och ätit. Svinkallt och blåsigt ute den kvällen.

Tänk att jag glömt så mycket

På bara en vecka är det så mycket av verkligenheten och vardagslivet som bara trillat bort på nåt vis.

Jag hade glömt:
 • att man inte kan gå till skolan i mjukiskläder och goretex-kängor
 • att man borde borsta håret innan man går ut
 • att morgonrundan med hunden inte är i -15 och och massa snö och utan bilar och slask
 • att vi inte har tvättmaskin, torksskåp, bastu eller diskmaskin
 • att folk i skolan inte är glada (Vågar man försöka vara trevlig och fråga hur nån haft det!?)
 • att man på jobbet ska försöka se ut som om man faktiskt gör något hela tiden
 • att min cykel inte hade luft i däcken och att växlarna hängt sig
Passa er för energitjuvar! (sa en sommarpratare nån gång...) Jag tänkte att vadå, vad menar de, men uttrycket har på något sätt satt sig. Men det tror jag mer handlar om att inte lägga energi på att störa sig på saker. Så får väl helt enkelt hitta det positiva i vardagen.

Jag är inte heller glad att vara tillbaka i skolan, där finns ingen Hanna och folk är trötta på att vara där trots lov och många är sjuka. Jag är inte glad över att jag är uppskriven på att jobba en massa trots jag skulle gå ner i timmar, eller att vi har massa att läsa i skolan i tjocka böcker jag inte förstår... Men jag gillar ju er kära klasskamrater, vad har jag gjort för ont? Jag vet inte vad jag ska svara när ni beklagar er, jag önskar jag kunde göra något med det kan jag inte. Jag kan inte ens hålla med.

Jag är glad för jag haft en bra vecka och jag är glad att jag känner massa fina människor. Jag är glad för att jag kan trampa fram på min gamla skruttiga cykel (nu med nypumpade däck!) och glad för att jag haft en sån härlig vecka i Duved och glad för att min kropp klarar fysisk akitivtet så många timmar så många dagar.. Jag är glad för jag bor i en sån fin lägenhet med en sån trevlig sambo. Och det är minsann lyx att komma hem till nystädad lägenhet, renbäddad säng, fylld kyl och nybakade muffins. Hannah och John har bott i lägenheten hela veckan... Bättre lägenhetvakter kan man inte få!

Tänk att man får glömma, men inte glömma att leta upp det positiva i tillvaron!


Jag vet att jag bara brukar lägga upp bilder, inte skriva. Men idag blev det text, då de jag brukar prata av mig med sover, är sjuka, är bortresta, jobbar. Men bilder från Duved ska ni få! Snart.

Karlskrona - Alvesta

Vi ska åka tåg till Duved idag. Hallå, hur tänkte jag när jag bokade detta? Tågen går ju inte att lita på! Jag tänkte kolla upp hur lång tid det tar att köra till alvesta om tågen är sena. Jag sökte på vägbeskrivning från Karlskrona till Alvesta, och eniro säger följande:


Då tror jag faktiskt att det är mer pålitligt att åka tåg...

Grattis Malin

Grattis till Malin som fyller 9 år idag!!

Fast vi firade henne igår med brunch och prinsesstårta. :)


Malin och Albin
Vi skulle ha åkt pulka, men snöstormslask ledde till Mario cart på nintendo wii istället... (Albin vann över Patrik!) Får blir pulka en annan dag.Emi och Malin har varit bästisar sen båda var små, så givetvis var Emi med!

Hamstern Plutten var pigg och nyfiken och inte det minsta rädd, han klättrade på gallret och stack ut nosen till Emis förtjusning!


...fiskarna var också spännande!Idag gymma, valla längdskidor och bräda, packa, jobba ikväll.... Men i morgon bär det av  mot Åre! :D

Årets första skridskoåkning


Igår gjorde Emi och jag detta fynd!


Idag betydligt mer uppåkt, men fortfaranade bättre underlag än väntat efter allt smältande och frysande som varit.


Emi studsade runt och var nöjd som vanligt.

Vi konstaterade att det är skönt att vara ute, skönt att vara tillsammans och otroligt skönt att ta på sig mjuka varma kängor som har samma form som fötterna (till skillnad från skridskor).

Sen har jag bara jobbat idag, och igår, och i morgon, onsdag och fredag. Sen Duved!

Nyårsafton

I år var vi hemma hos oss. Mamma och Rolf och Adrian på middag, sen Adi till fest och Patrik tog över hans plats när han slutade jobba. Emi bara nöjd att ha sina favoriter på besök och kröp upp i knäet på nån av oss när folk sköt ute. Själva tolvslaget gick jättebra, hon fick vara hemma ju, och gott godis och gott sällskap och musik på. Det var värre med alla som höll på att småskjuta då och då helda dagen och kvällen...


(kamera: D90, foto: Adrian)
Men det var skönt att vara hemma i år, kan inte minnas när jag var det sist...


(kamera: D90, foto: Adrian)
Findukning med allt vårt finporslin som typ aldrig använts...

Stora tallrikarna är en studentpresent, servettringarna fått av Ingalill, vinglasen har är från Patriks farmor, bestiken har Patrik fått från sin mamma, småtallrikarna har Patrik också fått nån gång, tror duken är från Patriks farmor med, stjärnorna är från när jag var liten och hade pysseldagar med mamma och bror.

Vinglasen är nya och helt underbara! Härligt stora, lätta och har en skön känsla!


(kamera: D90, foto: Karla)
Chokladfondue!


(kamera: D90, foto: Karla)
Godis och Alias är bra tidsfördriv.


(kamera: Coolpix, foto: Karla)
Patrik skottat fram vår balkong, men sparat en champange-bar!


(kamera: Coolpix, foto: Karla)


Gott nytt år alla mina vänner!

RSS 2.0