Hej Sol och hej Kyla!

Det verkar bli en kall men fin helg! Det känns som att det har regnat och aldrig blivit ljust i flera veckor, nu ligger snön vit här i Linköping och reflekterar ljuset och det verkar till och med som om det blir sol i morgon! Välbehövligt känner jag! =)
 
www.smhi.se

I morse simmade jag..

Det var på tiden! Har tänkt jag ska simma i tre veckor, och har sedan dess packat väskan och ställt klockan flera gånger utan att komma dit. Idag lyckades jag, tjoho! Synd man jobbar kontorstiden som de flesta andra, tänk om man kunde börja simma vid åtta och få egen bana hela passet.

1,5 km trångt = zickzack-crawl 
400 meter plötsligt själv på banan! Passade på att köra crawl 8 x 50 m (20 sek vila mellan)
100 meter nervarvning bröstsim
(totalt 50 min)

Själva simningen gick väl rätt bra idag, men simning generellt känns rätt opepp. Simningen är full av störningsmoment. Förutom zickacksimmandet så glider badmössan av (eller så tar jag min andra som sitter alldeles för hårt), simglasögonen sitter för hårt och/eller läcker och så får jag skavsår under höger arm från baddräkten och idag även ont i nacken. JA! Vad det är underbart att simma! Eller inte..

Känns också tråkigt när det fortfarande är mörkt efter man har ätit frukost, rastat hunden, simmat 2km och duschat... jag borde sluta klaga och rycka upp mig! så det så!
 
Simning är dock bra träning, snällt och skonsamt. Och trängsel är ju bra att vänja sig vid inför tex Vansbro Triathlon..

Emi gör miner i snön..

Jag skulle försöka ta en snöbild, men det blev två bilder med roliga miner istället. =)
 
 
 

Första snön kom på lunchrasten idag.

Hört rykten om att det snöat inatt, men det såg man inte så mycket av. Sen på förmiddagen började det snöa. Elak piskande snö som attakerande mina ögon när jag cyklade hem på lunchen. Det började lägga sig lite vid lunch. Men varken Emis eller min vanliga glädje över snön infann sig, som ni kanske ser.... och så här mycket snö kom på min cykel den lilla rundan jag gick med Emi!


 
 


Skog, lera, dimma och baking!

Trots nästan inga planer alls och bilen inte startade så blev förra helgen bra!
 
Fredag mys med Sandra och Andreas på Pitcher's och lördag kväll kom Rebecca och Micke hem till oss. Så kul att lära känna nya människor! =)
 
Lördagen blev lite äventyrlig med en bil som inte ville starta. Men väskan var ju packad med fika och jag behövde en dos skog, så något fick det ju bli. Det blev buss istället till Vidingjö. Trångt att vara hund ibland, men det gick bra det med. Vovven och jag blev glada av att få dofta skog och Patrik fick fika, alla nöjda. Kollade in julmaknaden i trädgårdföreningen på vägen hem, men alldeles för mycket folk.
 
Söndag cyklade vi åt "andra hållet" (dit man sällan tar sig) längs Stångåt mot Roxen. Under motorvägen och sen var i helt plötsligt på landet, kändes det som. Vi tittade mest på lera och dimma och Roxen såg man inte mycket av. Men vovven blev rastad och vi fick lite luft. Kall, frusen och hungir Karla släpades av Patrik till Waynes och fyllde på med stor latte och stor surdegstoast och ja han vet precis vad som funkar. jag vände helt och det kändes så mysigt att sitta där och bara umgås. Och när vi kom hem lyckades vi få liv i bilen, tack för telefonrådgivningen Jokke. Den gick bra nog för att kunna hosta igång även måndag för ett mekonomenbesök, se tidigare inlägg.. =) Avslutade helgen med lussekattsbak och chokladbollar (utan havregryn, uistället med kakao/kaffe/kokos/nötter/torkad frukt). Mums!
 Måndagsbilder

Saker man kan göra en kolsvart och regning måndagkväll... Jag och Emi hängde i Ullstämma på mekonomen och jag sprang in och ut och köpte delar och satte dit dem tills det verkade helt och bra. Det blev bra för nu startar bilen varje gång jag vrider om nyckeln och inte bara någon gång då och då. Mittemot mekonomen låg nyöppnade Östenssons, en lokal matkedja här i Östgötland. Den verkar jättebra, men mycket lokala produkter utan att kännas som en liten gårdbutik. Brett utbud och lätt att hitta. De hade en liten trevlig amerikahylla med, men chocolate chips var svindyrt som det ofta är om man råkar hitta det utanför USA. Men de hade bra priser, galet bra priser på några produkter som öppningserbjudande. T.ex. juice, färsk spenat, basilika i kruka och östgöta gouda ost. Fin blandning där. Kan rekommendera det hursomhelst. Det verkar vara fler som stöttar dem med tanke på den imponerande raden med lycka-till-blommar! Sen stannade vi i en lerig hundrastgård på hemvägen och Emi fick nosa nästan hur länge hon ville. =)
 

 

Säsongen 2013 börjar fyllas på..

Triathlon eller inte triathlon?
Det är den stora frågan just nu. (varning för mycket text)
 
5/12 öppnar anmälan till Vansbro Triathlon , en halv Ironmandistans dvs 1,9 km simning, 9 mil cykling, 21 km löpning. Körde den i år och det var himla kul.
 
Samtidigt så tyckte jag i somras att det var så himla mycket farande och flängande kors och tvärs i landet förra sommaren. Göteborgsvarvet, Vätternrundan, Vansbro triathlon+ Vansbrosimingen, Herräng Dance Camp (norr om Norrtälje) , Cykelvasan (Mora).. Plus att flytten till Linköping då rörde till det lite då de flesta resorna hade jag planerat från Karlskrona.Nästa år har jag sagt max ett lopp per månad, och inget Herräng Dance Camp om jag ska hålla på med allt det andra. Jag måste välja bort något om jag ska dansa, då varken semesterdagar eller pengarna eller energin räcker till allt. Sen är alla som varit på lägret alltid är sjuka 1-2 veckor efter så där går ju hela semestern och juli. Nej, inte värt det. Tänkte hoppa över Vasaloppet också för att slippa stressen över snöbrist och jakten efter åkbar snö samt bespara mig en resa norrut.
 
Planerade lopp säsongen 2013:
  • Göteborgsvarvet 18:e maj
  • Vätternrundan 14-15:e juni
  • Vansbro Triathlon ½IM 6:e juli ????
  • Cykelvasan 17:e aug
  • Berlin Marathon 29:e sept

..där målen är att ha kul med Karlskronagänget+ mamma+bror i Göteborg. Känner jag mig i form kanske jag drar på, annars gör det inget. Vättern är nog säsongens prio 1, se om jag kan bli en cyklist och komma in på en okej tid. Cykelvasan är mest en kul grej med familjen (om jag inte köper en bättre cykel, för då ska jag banne mig cykla fort), men mina 4.20 tror jag inte är för svårt att slå efter Vätternrundan med uppladdning. Berlin är jag alldeles nöjd om jag kommer i mål. Går det under 4 h skulle jag vara jättenöjd.

 

Men 2013 är ju inte bara lopp, lite annat är också planerat. I jan/feb kommer vi att resa till Duved en vecka för semester, umgås, längd och utför. I maj/juni kommer nog jag och Patrik åka till Malaga, Spanien, för att gå på bröllop 1 juni. (Kanske kanske lyckas vi kombinera det med lite solsemsester och kanske lite cykling?) Midsommarafton blir i sommarstugan, och alla vänner är välkomna! Blir jättekul, men kommer nog behövas lite fix kring det. Hade tänkt hinna hänga i sommarstugan också både i vår och i sommar och göra en hel del. Men det är nog egentligen väldigt bra att kombinera häng i sommarstuga med träningen, där är fint att båda simma, cykla och springa. =)

 

Men Vansbro då? Det är nog det roligaste loppet jag gjort på flera år! jag kan inte komma ihåg något annat lopp där jag haft så roligt inte bara efter utan också under loppet! Av flera olika anledningar; vänd+varvbana gör att man kan följa ledningen/vinnarna och vännerna hela tiden, det händer så himla mycket under ett triathlon, fina miljöer, platta snälla banor, lite mindre folk så man slipper kaos kring duschar/start/mål, många vänner från Team Blekinge kör och det var ett av de få loppen jag haft hejarklack med mig (Patrik, Emi, Lars). Patik, Emi och jag tältade i vårt stora tunga "carcamping"-tält på en fotbollsplan tillsammans med andra nördar och det var jättemysigt. Träningen har jag ju egentligen tack vare Vätternrundan och Göteborgsvarvet (jag känner inte jag behöver köra mycket snabbare än förra året, bara lite), och all utrustning har jag. Det är tid, semesterdagar och pengar för resan dit samt mat och boende som behövs... Ska jag anmäla mig eller inte?

(mina inlägg om vansbro: här, och här)

 

jaa.... varför egentligen alla dessa lopp? Jag tror aldrig jag kommer vinna något lopp. Det är bara såå kul med träningen och loppen och gemenskapen före, under och efter dem. Det är en anledning att få resa, få semester, få umgås och få äta gott. Det är också en underbar känsla av att vara stark och oslagbar och känna att man kan lyckas med allt bara man vill! Beroendeframkallande i allra högsta grad! Speceillt såhär års  behöver man något att se fram emot och en motivation att träna, komma ut och umgås med vänner medan man tränar. Tänk utan loppen kanske jag skulle tröttna på träningen och då kanske jag skulle bli en soffpotatis, en tråkig och otrevlig sån. Jag märker det nu när jag inte tränat ordentligt på två veckor pga ont i foten, hela min värld blir uppochner. Jag äter dåligt och sover dåligt, får mindre gjort på jobbet, träffar inte lika mycket folk, känner mig trött och otrevlig. Nej, ikväll ska jag på spinning med Maria och Elna och drömma mig bort till cykling i vackra landskap en skön sommardag och sen komma hem och äta ordentligt och sen sova ordentligt och vakna upp till den pigga, effektiva, glada och sociala person som jag brukar känna att jag faktiskt ganska ofta är!

 

 


Klubben NocOut!

 
 
Detta är klubben jag tränar med här i Linköping!
 
Filmen spelades in häromveckan i och med nomineringen till bredddidrottspriset. =)

Firande av Patrik!

I detta mörker och rusk blir man inte direkt inspirerad till att fota, och min blogg brukar vara mest foto...så det fick blir en liten paus. Bilderna från förra helgen blev inte så bra, eller jo känslan är bra men inte bildkvalitén. Något måste hänt med inställningarna i kameran och/eller med det märkliga ljuset i festlokalen i huset. Blurrigt alltihop. Men det var en trevlig fest och vi lyckades skapa en trevlig stämning trots den ganska omysiga lokalen. Kul med så många från Patriks släkt i Karlskrona! Kul att mina föräldrar kom också och minglade med skåningarna. =)
 
Det är faktiskt Rebecca som tagit de flesta bilderna i detta inlägget, och jag gillar hur hon fotar. Nära. Och när folk gör annat. Typ när Lars försvinner in i pentryt helt. Eller mig med det konstiga skumma ljuset. En kram i det konstiga ljuset. En närbild av Camilla och en överraskad Fredrik! Sen somnade hon och vovven. Mys. =)
 

 

Dam-EM i fotboll i Linköping sommarn 2013!

Tänk, nästa sommar blir det action i Linköping!
 
Frankrike, England, Ryssland och Spanien kommer att spela på nya arenan i Kallerstad, gruppspelsmatcher under UEFA Dam-EM 2013.
 
Försäljningsstart för EM-biljetterna blir den 14 februari.
 
Välkommen att bo hos mig. Jag bor nästan granne med nya arenan. =)
Läs mer här.
 
 
 

Utrullning av gräs och arenan börjar bli klar! Bilden är från en bildserie på corren, denna verkar vara från 2012-11-14.

Karla, Elna och Maria vs. Plankan

Hahaha! Denna bild la Elna upp på sin blogg igårkväll (hoppas det var okej att jag kopierade den), och oj vad jag skrattade när jag såg den! Såhär ser det ut när jag, Elna och Maria tränar på tisdagkvällar:
 
 
Elna fick en utmaning av en kompis på plankan, och nu har ett helt gäng hakat på. Vi provade igår efter spinningen och Maria vann överlägset med 5 min (bilderna är tagna direkt efter). Jag brukar hata plankan, corepassen går alltid bra och är kul tills den kommer...då blir jag helt färdig och sur. Men nu tänkte jag ta kontrollen! Använda ilska är Elnas taktik, men jag tror jag ska börja med att flirta med den istället.. Funkar inte det hittar jag något annat, för plankan ska inte få bestämma över mig! Muhaha! =)
 

Fina blommor

Sånt här blir jag glad av i höstmörkret!
 
 
Rebecca, Patriks syster, har börjat på floristprogrammet och hon gör redan fantastiska saker! I lördags hade hon med sig sex små skålar till dukningen. De är verkligen jättefin. Lika, men ingen helt lik den andra. Små detaljer med pärlor och lindade små kvistar gjorde varje unik. Två av dem fick jag med mig upp till Linköping.
 
Rosen fick jag av Lars, för mitt ny PB på halvmara. Den hänger nu på tork för att jag ska kunna se den och känna mig snabb, stark och häfttig länge!

Hen-symbol

Varför inte?
 
 
 
Patrik hittade den på feber.se häromdagen.. Men här hittar ni uppfinnaren.

En taggad Maria!

I år vad jag dålig både på att fota och på att bli fotad. Men jag tog en serie bilder på Maria Kromnow, som får representera stämnigen på Jämjöhalvan i år! Blir man inte glad så säg! =)
 


Maria Kromnow, de första två bilderna är tagna före och de andra efter Jämjöhalvan!

Halvmarathon på 1.42.33!!

Kom in på 1.42.33 på Jämjöhalvan!
(snitt 4.52 min/km, medelpuls 171 slag/min, maxpuls 185 slag/min)
Slog mitt PB från 2008 på 1:44:28 (Göteborgsvarvet). YEEEESSS!

Ny bana och första gången jag springer istället för att vara funktionär på något av klubbens lopp. Tvekade in i det sista. Jag har haft väldigt få långpass i höst (bara ett över 20km). Kändes lite onödigt att springa om jag inte skulle göra det bra, då kan kan lika väl vara funktionär? Men det lockade att springa på hemmaplan och speciellt med Maria Kromnow (NocOut) som jag brukar träna i Linköping och vi brukar vara rätt jämna! Jätteglad jag valde att starta!

Tänkte att det hade varit kul att komma in på 1:45 och hade varit jättenöjd med det, 1:47 hade jag också varit nöjd med, men Maria siktade på 4.55-tempo på hennes första halvmara och jag tänkte bäst vi håller ihop i början iaf, annars drar hon iväg alldeles för fort kör slut på sig själv för tidigt och jag skulle dra iväg i mestempo och aldrig få upp farten. ;) Trevlig bana med fyra varv, med några långa svagt lutade backar och blandat asfalt och grus och vi hade trevligt sällskap (Åse M, Peter L, Eva J, Micke Å, plus några jag inte kunde namnet på). Perfekt löparväder med moln och skulle gissa på temperatur kring 7 grader.

Det kändes bra första och andra varvet och vi höll oss kring 4.50. Kändes väldigt jämnt och stabilt. Första två varvningarna var det också riktigt härligt pubikstöd. Tredje varvet kändes det okej, men jag började bli orolig om jag skulle palla detta hela vägen. Sista varvet var jag rejält trött och släppte Maria vid 18km och hon ökade sista och jag minskade. Men jag kom i mål galet nöjd hursomhelst! Såhär bra trodde jag aldrig att jag skulle kunna springa!

Ca 300 startande, välorganiserat lopp och allt före, under och efter flöt på bra! Personlig stämning och väldigt trevligt. Massa fina bilder finns i Team Blekinges galleri och länkar till resultat och annan info finns på Jämjöhalvans blogg.

Tack Team Blekinge och tack NocOut! Detta är livet! =)
 
 

Udda hus!

Oj vilket udda hus. Som Hanna säger, det är något med hus som har en egen själ. Detta är ett sånt hus, även om det inte är ett Hanna-hus. Men det har dubbelgarage och bastu, hobbyrum och gästrum i bottenplan. Ovanplan har groventré direkt mot skogen(!) och kan enkelt byggas om till att bli ett stort öppen genomgående rum för kök, matplats. Känns som något för några med många interessen (typ bilar, cyklar, hundar, vänner och gäster).
 
Massa massa jobb, men oj vad fint det hade kunnat bli! Tänk att få bevara gamla fina detaljer och renovera resten.  Och nej, jag varken har tid, kunskap eller intresse att renovera. Hade inte heller tänkt köpa hus heller än på ett tag, speciellt inte i Backabo! Men det är kul att titta lite.. 
 
Fler bilder och info finns här.
 

Finaste hallen?

Inspirerande artikel i Corren.
 
Jag börjar bli lite less på allt det vita som inredningen består av numera, både det kliniskt rena och shabby chic. Jag skulle vilja bo i något helt eget blandat. Som var en mix med allt det jag gillar, utan att kännas stökigt! Såna här personligheter som hon i artikeln, är så inspirerande!
 
 
 
 

Gamla familjefoton

Kul med gamla bilder! =)
 
 
På första bilden står min pappa Robert i mitten och bär på en yngre grabb. Uncle Bud längst bak till vänster och uncle Jack längst fram i mitten. Min farfars föräldrar Frank och Gertrude är också med på bilden. De övriga är från familjen Nace, inga jag känner.
 
På andra bilden är pappa till vänster, Bud till höger och min farmor Ewa i mitten med Jack i knäet.

Deltagarrekord i Campushallen?

100 pers på intervallträningen idag på NocOut! Coolt!
 
 
 
Har två nya favoritbloggar också!
 
Maria Kromnow: http://cyklig.kromnow.eu/
 
Elna Dahlstrand: http://www.formcykel.se/
 
Maria träffar jag på överallt här i stan, på jobbet och på fritiden. Hon ska med till Jämjöhalvan på lördag och det är henne som jag har anmält mig med till Berlin marathon! Elna har jag precis träffat genom Maria, och hon är en jätteduktig cyklist, precis som Maria. Båda är galningar när det gäller att träna mycket, och båda är med i NocOut. =)

Vad är detta?

I söndags åt vi middag och hängde hos mamma innan jag satte mig på tåget. Mycket trevligt! Vi satt och åt i mitt gamla sovrum som varit mammas sovrum tills nu när det blivit matrum, mycket märklig känsla! =)
 
När vi kom låg denna grej av plast platt på köksbordet, hon hade fått den av en bekant som "uppfunnit den". Jag lyckades lista ut hur den skulle veckals/sättas ihop, men inte vad den skulle användas till. Vad tror ni?
 

BRA lördag!

Morgontur till Bastasjö. Till skogen. SKOG! Löv och barr och lera och röttar. Fint det. Sprang med vovven min favoritrund i lätta terrängskorna. Underbar känsla! Skönt att vara på hemmaplan, kunna alla stigar och veta exakt var jag kan ha hunden lös och inte. Patrik tog ett varv på 2:an och ett på 4:an. Grymt impad är jag! Trodde aldrig han skulle bli löpare! Förresten, när går man från att prova lite till att räknas som löpare?Jag avslutade med backen på 4:an. Den är grymt jobbig! (och nu rätt ful med sen de har röjt alla träd runt alla spår, inget mys på spåren längre utan vill man ha skog får man springa längre norrut.)
 
Vi gjorde några ärenden på vägen hem (glada vi inte mötte några vi kände pga träningskläder..) och vid lunch var vi klara med dagens måsten och vi hade inget mer vettigt vi behövde göra, så det gjorde vi inte heller. Vi satt vid bordet, i soffan, i sängen. Pratade ifatt. Skrattade åt trött hund som försöker sitta på sin favoritplats och spana, men huvudet sjunker längre och längre ner innan hon lyfter upp det en stund innan det sjunker ner igen.. och igen... och igen. Men hon följde ändå med sen ut till Långö och vi satt oss på norra udden och tittade på havet. Jag försökte passa på att lukta hav och andades hav så mycket som möjligt.  Min fina Patrik och min fina Emi. Vad jag är glad jag har er.
 
Men helt plötsligt ringde det på dörren, och där stod Patriks bästa kompisar från förr med med sina respektive. De kom in med presenter och överrumpade Patrik helt. Jag började rota fram matvarorna jag gömt undan och försökte trolla fram en middag. Kvällen blev sen fylld av gamla historier om hyss och en himla massa skratt. De skrattade åt varandra och allt dumt de gjort och vi flickvänner åt dessa killar som bara skrattade och skrattade och dummade sig och skrattade. Det blev även rom-provning och bastu och hej vilken kväll det blev! (kan ha varit så att jag bjöd in dem utan att berätta det för Patrik...)
 
På söndagen fyllde Patrik år och vi åt frukost allihop på Scandic. Så himla trevligt! Måste verkligen se till att hänga med dem oftare!
 
Kameran blev bortglömd i vimlet och ni får nöja er med en grå utsikt från sovrummet över en grå men frisk och härlig novemberdag och från vardagsrummet på  trött Emi och
 
 
 

En blöt novemberkväll..

Nu har de börjat spela hockey utomhus, ganska nära mig. Känns absurt att på kvällspromenaden med vovven höra ljudet av hockeyklubbor och skridskor!
 
..och Mr Pumpkin har fortfarande uppsikt över entrén från mitt köksfönster!
 

Ett kärleksbrev!

Ikväll har jag varit på teater. Genrep/förhandsvisning av Ett Kärleksbrev. Jag tycker om att gå på teater, borde helt klart göra det oftare. Teater och små konserter. Det är så nära och så levande. Här var två roller och nästan ingen rekvisita och väldigt fänglande historia. Man kan verkligen känna igen sig i vissa känslor... Kan varmt rekommenderas!
 
Spelas av Peter Sundberg och Stina von Sydow. Läs mer här.

Heja Obama! och kul film om Romney vs Sandy

 
Ett klipp från ett av Romneys tal, ihopklippt med bilder från stormen Sandy - ett rått men faktiskt ganska kul skämt.
 
Jag är glad idag för att Obama får sitta kvar som president! De kanske finns hopp för USA ändå!
 
(Sorry Bud & Marcia, if you read this, I know you don't agree with me, but I like you anyway!)
 
Jag säger inte att Obama är perfekt, men oj vad orolig jag varit om Romney vunnit valet! Till exempel för att han inte bryr sig inte om miljöfrågor alls, för att han är för en politik som missgynnar låginkomsttagare/minoritetsgrupper/sjuka/homosexuella, han är opålitlig och ändrar sig hela tiden i flera olika frågor (bidrag, skatter, aborter, försvar, invandring, bilism).
 
Läste häromdagen på DN om kampanjen. Det är många som har hjälpt Romney på olika sätt, t.ex. genom att stänga vallokaler i områden med låginkomsttagare och öppnat nya i "rika" områden, upphävt finansieringsregler för att rika privatpersoner skulle kunna spendera miljontals dollar på Romneys valkampanj, infört nya regler som gör det svårare för vissa grupper att rösta (medvetet försökt sänka antalet som röstar för att statistik visar på att det gynnar Romney). Sånt gör mig lite arg faktiskt. Alla ska få tycka och alla ska få rösta!
 
Statistik, resultat från valet, lite slutsatser:
Desto yngre ju mer lutar mot Obama, ju äldre mer mot Romney.
Desto lägre inkomst desto mer mot Obama, ju högre inkomt mer mot Romney.
Desto oftare i kyrkan desto mer mot Romney.
Bland minoritetsgrupper röstade en väldigt hög procent för Obama.
Bland kvinnor var det fler som röstade på Obama, bland män fler på Romney.
När det gäller utbildningsnivå var det rätt jämnt.
I Oregon, som jag tillhör när jag röstar, så röstade 53% för Obama och 44% för Romney. (I mitt område var det 60% jmf 37%)
 
Men Obama har stora utmaningar framför sig! Bland annat i milöjöfrågan (enligt miljöaktuellt):
"Den tuffaste hållbarhetsutmaningen för USA:s president ligger förmodligen i representanthuset och dess 435 ledamöter. Den ena kammaren i USA:s högsta lagstiftande församling har med fog kallats för "historiens mest miljö-ovänliga representanthus". Representanthuset är idag fylld av ledamöter som valdes in 2010 under Teaparty-rörelsens största framgångar. Ledamöter som ofta dessutom är finansierade av fossilbranschen. Representanthuset har de senaste åren otaliga gånger röstat för att försvaga den amerikanska miljölagstiftningen och för att stärka oljebranschens intressen. Representanthusets ledamöter har dessutom ovanligt ofta visat ett öppet förakt för vetenskap - inte minst klimatforskning."
 
På DN (här) läste jag häromdagen om allas höga förväntningar på Obama och det känns som om det finns mycket kvar att göra. Men lite har faktiskt hänt:
"När Obama installerades som president hade arbetslösheten exploderat. I oktober 2009 nådde den 10 procent. Utvecklingen har sedan dess gått stadigt åt rätt håll och i dag är andelen utan jobb strax under 8 procent. Samma sak kan sägas om ekonomin i stort. Den rasade när Obama tog över, vilket orsakade ett historiskt hack i BNP-kurvan. USA har sedan dess tagit igen det man förlorade under nedgången.
...Det är under hans tid i Vita huset som USA tagit steget mot en sjukförsäkring för alla medborgare och därmed upphävt en nationell skam. Det är under hans år som krig börjat avslutas och jakten på bin Ladin nått sitt slut. Det är under hans period som homosexuellas rättigheter stärkts påtagligt. Det är under hans mandat som USA återvunnit respekt och anseende internationellt."

Myshelg med Maria och Ida

Denna helg har Ida varit på besök från Malmö och vi har haft tjejhelg hos Maria. Jag och Emi sov till och med över hos Maria. :P Det kändes lite som att tälta i trädgården när man var liten, sova borta, fast ändå inte! (Maria bor typ 25 min promenad från mig.) Men så himla mysigt. Så enkelt, roligt, mysigt och underbart att få hänga med bästa vännerna ändra från gymnasiet, en hel helg. Det är så roligt att trots att vi ses ganska sällan nu så tänker vi så lika och gillar lika när det gäller väldigt mycket. Samtidigt som vi är så himla olika med helt olika utbildningar och jobb. En sak som är väldigt gemensam är iaf att vi gillar hundar (Emi blev väldigt mycket klappad och rastad) och vi gilllar te (blev mycket av det med).  God mat, gott te, kul prat, gott vin, mysiga promenader med mest ruggig höst. Mer fokus på mys och prat. Toppenhelg verkligen, ville aldrig att den skulle ta slut! =)
 


 
Igen igen igen igen! =)

Barmarksträning

Förra veckan hade Nocout så man kunde prova på ett barmarkspass. Vi var i rydskogen en fuktig kväll, men vi var ett 30-tal ändå.
 
Jag läste på lite innan då jag var lite nervös att skämma ut mig helt. Hitta några blogginlägg jag skrev förra året efter en kortkurs med Emilie Öhrstig. Jag kände jag klarade mig ganska bra på skidgång och skidgång med sprätt, förutom att jag glömde andas de första intervallerna! Mycket att tänka på!
Försökte tänka på skidgång med långa kliv, skjut ifrån med stortån, skjut fram höften, tänk framåt inte uppåt, jobba med stavarna parallellt och långt bak, titta framåt. Mycket kraft i stavarna. I sprätt samma sak fast också tänka på att nästan "hänga på stavarna i luften" en stund innan nästa steg.

Sprint och kängru var nytt. I sprint springer man väldigt fort med ett vanligt snabbt och kort löpsteg och lite kraft i stavarna. Kängru sätter man fram stavarna och häver fram benen/kroppen med fötterna jämfota. Litet hopp blir det, framåt inte uppåt, men det är rygg/core/axlar/armar som jobbar mycket också.

Upplägget på passet med NocOut blev:

Uppvärmning i form av jogg
Teknik, gick igenom skidgång, sprätt, sprint,
Skidgång x3 intervaller
Sprätt x 3 intervaller
Löpskolning utan stavar (olika övningar)
Kombinerad lång backe; ca 40 m skidgång + ca 40 m sprätt (högre men ok puls)
Kombinerad lång backe; ca 40 m skidgång + ca 40 m sprätt + ca 40 m sprint (här gick pulsen upp på riktigt)
Höga indianhopp x 2, långa indianhopp x 2, (högre men ok puls)
Kängruhopp 1x korta utan hopp, 2x riktiga där benen också får jobba (Hög puls och mjölksyra!)
Promenad tillbaka
Coreövningar utan stavar i par
 
Det var inte som förra året då hade för mig jag hade mest träningsvärk i armar/ben/axlar, men magen! Den fick jobba. Jag har sällan träningsvärk numera, men i magen hade jag träningsvärk flera dagar! Coreövningarna är inget nytt egentligen, så borde inte kommit därifrån. Det måste varit kängruhoppes fel, de var verkligen sjukt jobbigt när man fick till dem rätt! :P
 
Man kan lära sig av sina egna inlägg med, bland annat detta hittade jag när jag kollade förra årets inlägg:
Armarna ska pendla parallellt och nära kroppen, skjut ifrån ordentligt, jobba hela vägen långt bak, sätt inte ner stavarna för långt fram, lätt böjda armar, mycket kraft i varje tag. Släpp ev staven längst bak. Viktigt att stavarna sitter fast ordentligt kring handlederna och att det inte blir någon lucka mellan hand och stav när man släpper staven.
Skidgång är bra i långa men inte så branta uppförsbackar. Sprätt kan användas i brantare backar och lämpligen kortare sträckor än skidgång. Älghufs är som löpning fast med stavar, kortare steg och mindre kraft i stavarna. Stavgång är en helt annan sak. Då har man ett par väldigt korta stavar som man släpar efter sig, alternativ slänger lite nonchalant framför sig, runt sig, när man är ute och promenerar.

 

RSS 2.0