Heja Obama! och kul film om Romney vs Sandy

 
Ett klipp från ett av Romneys tal, ihopklippt med bilder från stormen Sandy - ett rått men faktiskt ganska kul skämt.
 
Jag är glad idag för att Obama får sitta kvar som president! De kanske finns hopp för USA ändå!
 
(Sorry Bud & Marcia, if you read this, I know you don't agree with me, but I like you anyway!)
 
Jag säger inte att Obama är perfekt, men oj vad orolig jag varit om Romney vunnit valet! Till exempel för att han inte bryr sig inte om miljöfrågor alls, för att han är för en politik som missgynnar låginkomsttagare/minoritetsgrupper/sjuka/homosexuella, han är opålitlig och ändrar sig hela tiden i flera olika frågor (bidrag, skatter, aborter, försvar, invandring, bilism).
 
Läste häromdagen på DN om kampanjen. Det är många som har hjälpt Romney på olika sätt, t.ex. genom att stänga vallokaler i områden med låginkomsttagare och öppnat nya i "rika" områden, upphävt finansieringsregler för att rika privatpersoner skulle kunna spendera miljontals dollar på Romneys valkampanj, infört nya regler som gör det svårare för vissa grupper att rösta (medvetet försökt sänka antalet som röstar för att statistik visar på att det gynnar Romney). Sånt gör mig lite arg faktiskt. Alla ska få tycka och alla ska få rösta!
 
Statistik, resultat från valet, lite slutsatser:
Desto yngre ju mer lutar mot Obama, ju äldre mer mot Romney.
Desto lägre inkomst desto mer mot Obama, ju högre inkomt mer mot Romney.
Desto oftare i kyrkan desto mer mot Romney.
Bland minoritetsgrupper röstade en väldigt hög procent för Obama.
Bland kvinnor var det fler som röstade på Obama, bland män fler på Romney.
När det gäller utbildningsnivå var det rätt jämnt.
I Oregon, som jag tillhör när jag röstar, så röstade 53% för Obama och 44% för Romney. (I mitt område var det 60% jmf 37%)
 
Men Obama har stora utmaningar framför sig! Bland annat i milöjöfrågan (enligt miljöaktuellt):
"Den tuffaste hållbarhetsutmaningen för USA:s president ligger förmodligen i representanthuset och dess 435 ledamöter. Den ena kammaren i USA:s högsta lagstiftande församling har med fog kallats för "historiens mest miljö-ovänliga representanthus". Representanthuset är idag fylld av ledamöter som valdes in 2010 under Teaparty-rörelsens största framgångar. Ledamöter som ofta dessutom är finansierade av fossilbranschen. Representanthuset har de senaste åren otaliga gånger röstat för att försvaga den amerikanska miljölagstiftningen och för att stärka oljebranschens intressen. Representanthusets ledamöter har dessutom ovanligt ofta visat ett öppet förakt för vetenskap - inte minst klimatforskning."
 
På DN (här) läste jag häromdagen om allas höga förväntningar på Obama och det känns som om det finns mycket kvar att göra. Men lite har faktiskt hänt:
"När Obama installerades som president hade arbetslösheten exploderat. I oktober 2009 nådde den 10 procent. Utvecklingen har sedan dess gått stadigt åt rätt håll och i dag är andelen utan jobb strax under 8 procent. Samma sak kan sägas om ekonomin i stort. Den rasade när Obama tog över, vilket orsakade ett historiskt hack i BNP-kurvan. USA har sedan dess tagit igen det man förlorade under nedgången.
...Det är under hans tid i Vita huset som USA tagit steget mot en sjukförsäkring för alla medborgare och därmed upphävt en nationell skam. Det är under hans år som krig börjat avslutas och jakten på bin Ladin nått sitt slut. Det är under hans period som homosexuellas rättigheter stärkts påtagligt. Det är under hans mandat som USA återvunnit respekt och anseende internationellt."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0