Variation förnöjer!

I lördags sken solen och det var varmare än på länge och väldigt skönt ute! Det var massa folk på stan som strosade, folk promenerade, satt med en kaffe i solen och hängde på uteserveringar. Massa leenden och skratt, människor som möttes och umgicks. Jag spinnade för Spin of Hope  på förmiddagen (fyra timmar! Puh!) och mötte sen Patrik och Emi för en lunch på en uteservering. I solen såklart. Med solbrillorna på. Som resten av Norrköping. Sen bytte vi tillsammans till sommardäck och gjorde noggrann biltvättt. Och till och med kändes som en fantastiskt trevlig aktivitet.
 
Söndagen var det regnigt och vi hade sovmorgon, inomhusdag med hemmafix, tvättning, baka, sy, bjuda hem vänner på lunch och sällskapspel. Mysigt och sådär. Fick ett spontant ryck ganska sent på kvällen och cyklade till Madde och Hampus som nyligen kommit hem från Indien och åt hämtmat till tända ljus i deras nya oinredda lägenhet. Helt fantastiskt mysig helg helt enkelt.
 
Om man hade bott i ett land där det alltid var varmt och soligt och alltid hade möjlighet att göra det man ville göra och umgås med de man ville umgås med, hade man njutit av det då? Jag tror inte det? Jag tror att det är bra med variation. Och bra att få längta lite ibland. Man lär sig uppskatta det fina i varje stund, blir påmind om att man egentligen har det väldigt bra. Förhoppningsvis sitter känslan i även de andra dagarna när det inte känns lika självklart! =)
 
 

MTB i Svärtinge

Igår var jag ute och rullade på mountainbiken. Det var fint det! Upptäcksfärd i Svärtinge, försökte hitta nån trevlig slinga. Större del av turen var riktigt trevlig, bara någon kortare del som var för blöt (sönderkörd av skogsfordon?) och någon del som var för teknisk för mig. Men mycket snällare stigar än Vrinnevi, så det passade mig bra! På slutet hittade jag även en reflexbana som såg trevlig ut! Men den måste vara för terränglöpning, verkade alldeles för svårcyklad. Får testa springa den nån dag istället.
 
Det var härligt väder. Inte så många grader, men fin molnfri solnedgång och sen vacker måne och stjärnor. Och vinden nådde mig inte där i skogen. Marken luktade varmt istället för frostigt, och det kändes sådär vårigt och bra.
 
Bjuder på en selfie idag, i nya tröjan från UT Kolmården har nu fått åka med både på racercykling inomhus och på mountainbikecykling ute. Hittills är jag mycket nöjd med den. =)
 
 
 

Praga i östra Warszawa

Följ med mig på en morgonpromenad i Praga, en solig tidig tisdagsmorgon!
 
 
Tidig promenad upp till gamla stan (väster) där jag tog spårvagnen över floden Wisla och hoppade av vid denna vackra katedral från början av 1900-talet. "Parafia Katedralna św. Michała Archanioła i św. Floriana w Warszawie" heter den, de har lätta och bra namn på saker och ting... Här är den sedd från sidan. På andra sidan vägen låg Park Praski, vilken säkert hade varit alldeles fantastisk om jag var där några veckor senare men nu var den mest grå. Sen gick jag upp emot de gamla delarna av Praga, på vägen var det väldigt blandad bebyggelse.
 
 
 
På väg in i de gamla delarna hittade jag denna kompromiss, har man bara byggt in de gamla huset rakt upp och ner? Den ligger på gatan Zabkowska och vi såg den redan i lördags. Hade nog inte känt igen gatan om det inte vore för denna speciella byggnad. Då var det mörkt och bilar dundrade fram i full fart och vi letande bland igenimmade rutor efter en restaurang där alla sex fick plats. Vi hittade en trevlig till sist och vi spanade även in grannbaren en stund. Kan tänka mig att det finns flera trevliga/hippa/skumma barer vi kunde gått vidare till sen. Men man behöver nog veta vart man ska och bör nog inte driva runt som vilsa turister här. Vi var trötta och drog hem då. Idag såg det verkligen helt anorlunda ut!
 
 
 
Det mest intressanta i Praga enligt mig är helt klart tvärgatan Brzeska och dess innergårdar! Det fanns mängder av spännande portar att sticka in huvudet i. Det kändes som om jag gick in i en gammal film från krigstiden. Detta område brann ner på av 1860-talet och byggnaderna uppfördes slutet i 1800-talet och början av 1900-talet. I detta område bodde judarna och hade marknader och butiker med mera. Nu är allt väldigt förfallet och mycket ör obebott. De som bor där ser ut att göra det under ganska enkla förhållanden. Det känns som att området bara väntar på att gentrifieras? Eller rivas och ersättas med nåt modernt?
 
 
Hittade en gammal bazar/marknad. Ena hörnet av den var välbesökt av lokalbefolkning som köpte frukt och grönt. Men där vågade jag inte fota med risk att störa någon. Denna bazar/marknad skulle ju kunna bli ett trevligt turisthak, som lockar besökare till de unika gamla delarna av staden. Undrar hur här ser ut om några år?
 
 
 
Här på ett hörnet där Zabkowska möter en tvärgata, som ligger parallellt med Brzeska, har faktiskt ett gammalt område tagits tillvara och används nu för kontor, turistinformation. Nya bostäder håller på att uppföras i området som verkar ta hänsyn till befintlig bebyggelse. Kanske finns planerare även här som tänker som vi?
 
 
 
Hittade fler portar, gårdar och trappuppgångar, vissa väl låsta men andra gick att smyga in i.  Fina men slitna detaljer vittnar om att har varit väldigt fin en gång. De flesta byggnader verkar bebodda i denna del av Praga trots att husen sen fallfärdiga ut.
 
 
 
Traskade upp till en gata som gjordes om lite senare. Här på gatan låg "Railway Headquaters" (1920-tal) och "horse tram depot" (från 1882) enligt min guidetext... Hästspårvagnshall!? Mitt emot låg några trevliga hak, som kändes lite som möllan i Malmö eller nåt. Den känslan förstärktes av att det stod en fixie utanför.
 
(En parantes som inte alls hör till ämnet, jag försökte räkna cyklar jag såg i trafiken och resultat blev ungefär: 40 mountainbikes, 8 fixies, 5 vanliga stads-/tant/gubbcyklar. De flesta cyklade alltså på ganska fina mtb's mitt i stan, med skivbromsar och så. Såna som defintivt blivit stulna här i stan om man låst fast en sån på gatan.)
 
 
 
Sen traskade jag vidare upp till Nowa Praga dvs Nya Praga (gatan Wilenska). Nya Praga byggdes senare, på 20-talet. Byggnaderna på ena sidan var bostadshus med fina detaljer (modernistiska och klassisistiska?) och en trädrad framför. Mitt emot några offentliga lite pampigare byggnader. Denna gata var i betydligt bättre skick än tidigare delar av promenaden, men den ligger också betydligt närmre en ny metrostation och ny galleria, så i ett område med mer besökare.
 
 
Avslutade min historiska promenad med att helt plötsligt mötas av flashiga nedgångar till metron, massa folk och denna pampiga ortodoxa kyrka (Cerkiew Metropolitana św. Marii Magdaleny).
 
 
Gott att åka tillbaka och träffa tjejerna för en brunch efter denna tretimmarspromenad! Bra avslutning på resan, helt klart!

Soho Factory i Warszawa

På måndag förmiddag tog vi oss till Soho Factory, ett kvarter östra delarna av Warszawa som vi hört skulle vara lite hippt/retro/kreativt typ. Det var väl lite intressant sådär  med en del fina tegelbyggnader, men inte sådär spännande egentligen. Det kändes rätt litet och händelselöst. Men kanske en annan sak nån annan tid i veckan eller tid på dygnet? Men vi hittade en god brunch och njöt av solen i väntan på att åka tillbaka till innerstan. =)
 
Här åt vi en god brunch och spanade in kockarna. Värt att åka dit för det fall inte annat.
 
Jaha - och vad gör vi nu då?
 
Mycket var stängt, men vi hittade en trevlig klädaffär. Tina, Anna och Julia provade en massa, medan Linda hittade en rosa karmstol att sitta i och jag och Ida varsin superskön puff på vilka solens strålar letat sig in.  Äntligen sol!
 
Blandade stilar.
 

Maten i Warszawa

Jag brukar inte fota matbilder, men tänkte att den verkar så inspirerande och jag har brist på inspiration numera. Äter alltid samma saker typ. Så nu har jag faktiskt fotat massa mat i Warszawa. Vi trodde den skulle vara billig och god, men mer traditionell polsk mat. Typ bigos och vodka. Det fanns spåklart också, men vi fastnade mer för de trendiga och hippa matställena. Väldigt god och väldigt prisvärd mat och dryck. Kan verkligen rekommenderas! I dryckesväg var det mest öl och goda fruktiga fräscha juicer/smoothies/cocktail. På några ställen även vin.
 
Men slutsatsen är att man helt klart kan åka till Warszawa bara för att äta lyxigt. Billigt att resa dit, billigt att bo och billigt att äta. Mycket trevligt, helt klart. Personalen på restaurangen kan inte så mycket engelska, men många trendiga ställen har väldigt hjälpsam personal och mer eller mindre engelsk meny. Men vågar man chansa lite och tycker det är kul att prova ny mat så är det perfekt!
 
Ida och jag tog förrätt i hotellets vinbar första dagen, med bland annat fantastiskt god ost och gott vin! Sen åt vi en förrätt till lite senare på ett litet trevligt hak i Praga. Getost med grillade grönsaker och god basilika- och limesås var det på min tallrik, så himla gott!
 
Oxfilé, tigerräkor, hemmagjord salsa och någon god röra. Någon sorts typ matveteröra med paprika och mycket smak, toppat med ett tjockt lager hemmagjord fantastisk guacamole och pyntad med sallad, räkor och mangosås. Och så vidare. Till det så klart goda fruktiga färgglada drycker gjorda på äpplen, basilika, körsbär, annanas, mango eller nåt annat spännande.
 
Förrätt på Informal Kitchen blev två lyxiga plocktallrikar vi delade på. Huvudrätten var så himla god att jag glömde fota. Några åt fisk, några åt lamm och jag åt den godaste pizzan jag ätit, med parmaskinka, tomater och nån väldigt smakrik ost, mozzarella, basilika och så.
 
Försäljning av hemmagjorda produkter i entrén och min efterrätt på Informal Kitchen. Hemmagjord glass i espresso och kalua. Lyx!
 
Hotellets frukost var det enda som vi tyckte var orimligt dyrt på resan, men den var å andra sidan kanske helt himmelsk? Vem vet? Vi åt på andra ställen, goda frukostar till bra priser och det funkade alldeles utmärkt. På Aioli åt jag exempelvis en med god osöt yoghurt och bröd med philadelphia, vinterkaffe (med kardemumma och ingafära osv) och färskpressad juice. I det hippa området Soho Factory åt vi lyxiga omeletter rullade runt stekta grönsaker, där maten tillagades i ett helt öppet kök där man satt som i en bar runt köket och spanade på kockarna.
 
 

Liv och död i Warszawa

Tredje gången gilt lyckades jag hitta en ingång under öppettider på den enrma judiska kyrkogården i Warszawa. Var där själv medan de andra tjejerna shoppade. Märklig känsla att komma innanför murarna och höra nåt annat än trafik i första hand. Gå runt där bland prasslande löv, grenar som slog i vinden och kråkor. Bland en vad som tycktes oändling mängd gamla gravstenar och höga smala träd. Då och då kom solens strålar igenom. Jag hittade också första löven i år som är på väg att slå ut! Vackert med sol liv och förnyelse mitt bland all död och hemsk historia.
 
 
 
Det kändes som en logisk fortsättning att söka sig dit efter våra tre (!) intensiva timmar på Warszawas nya judiska museum som handlar om 1000 år med judendomen. Ett otroligt välgjort och genomtänkt museum ritat av två finska arkitekter (wikipedia). Riktig cool arkitektur, med kontraster. Hårda former möter mjuka former, gammalt möter nytt. Byggnaden består av två delar som symboliserade judarnas utanförskap och med en bro emellan (museum och kunskap bidrar till att broar byggs mellan nu och då och mellan olika kulturer osv). Entrén ser ut som ett hebriskt tecken som betyder Polen alternativt "Vila här". Det var en bra audiogudie på engelska och ett spännande upplägg, man fick följa med historian från början och gick verkligen in i en helt ny tidsera när man gick in i ett nytt rum. Det fanns verkligen många olika rum, och mycket gammalt och nytt att titta på. Men också mycket digitalt och interaktivt. Sen avslutade vi i fiket/restaurangen med kosher-mat. Museumet med audioguide kan verkligen rekommenderas!
 
 
 
 
 
 

Hemma från Warszawa

Jag har varit på långhelg i Warszawa med ett härligt gäng tjejer, kom hem i tisdags kväll. Underbara härliga goa tjejer. =)
 
Rätt suddiga var vi dock. Utom Linda som hade ett flygande fokus och Anna som fotade nåt annat:
 
 

Heja KHK!

I Karlskrona är det fest sen en vecka tillbaka! Karlskronas hockeylag är vidare till SHL, vilket är mycket stort i staun. Många som följer KHK med stort engagemang. Såhär såg framsidan i BLT ut i torsdags. Kul!
 
 
Undrar vad det innebär för stan? Utbyggd arena? Ändrat fokus nånstans?
 

Mars 2009-2015

Gamla inlägg är kul! Speciellt att se vad som hände samma tid på året tidigare år:
 
I början av mars 2009, då fanns inte bloggen. Den startades i slutet av mars tack vare Maria och Karolina tjatat att jag borde dela med mig för jag gör så mycket kul. I slutet av mars 2009 var jag och mamma och hälsade på Maria som då bodde i Barcelona. Första varma helgen där tydligen, och vi njöt.
 
 
I början av mars 2010 var det soligt och vintrigt och väldans massa plugg. Sen åkte vi till Paris med klassen i kursen Arkitektur, och det var riktigt trevligt.
I början av mars 2011 åkte jag vasaloppet och skrev ett lååångt inlägg om det. Sen var det mycket plugg och så vidare. Men vi hade också en fantastisk helg i Linköping, där vi allihopa (jag, Patrik, Ida och Emi) klämde in oss i Marias och Olles lägenhet.
 
 
I början av mars 2012 var vi på Kuba med Patriks familj och firade hans mamma som fyllde 50. Det var verkligen en härlig resa! Finns flera blogginlägg som man hittar om man klickar på mars 2012 (eller här). Senare i mars  försökte också lära känna min första racer (som jag köpt hösten innan).
 
I början av mars 2013 var vi och spanade in sommarstugan. Där låg snö och kåändes vintrigt, men det var soligt och vackert. Veckan efter hade vi en himla kul helg i Malmö, med dans och trams, vänner, massa sushi och stormigt häng på Ribban.
 
I början av mars 2014 var vi fortfarande rätt nya i stan. Vi tog årets första dopp och bastade i skogen. Vi visade och upptäckte stan tillsammans med vänner på besök.

Blogg - hur jag skriver

Det är ju inte precis så att jag är något bloggproffs, tjänar pengar på min blogg eller har särskilt många läsare. Mest skriver jag för mig själv. Jag älskar att gå tillbaka och kolla gamla inlägg och känna hur jag kände då och läsa mellan raderna. Men fick frågan av en vän häromdagen, om tips på hur man ska tänka för att det ska bli av att uppdatera sin blogg?
 
Jag lägger väl mest upp bilder och skriver lite om saker jag kommer på i farten, men det är nog ändå lite åt det här hållet..
 
Såhär tänker jag när jag vill skriva nåt:
 • Kolla bilderna i kameran och i mobilen, har jag nåt att dela med mig av?
 • Vad rör sig i mitt huvud just nu?
 • Har jag sett eller läst något jag gillar på sistone? (arkitektur, inredning, miljö, osv)
 • Vad har jag gjort i helgen? Hände det något roligt?
 • Vad gör jag om vardagarna egentligen? Nåt intressant?
 • Har Emi eller Patrik nåt kul för sig?
 • Vad har jag för mål just nu? Hur går det med dem?
 • Har årstiden/väder/naturen nåt kul att bjuda på?
 • Inspireras jag av något/någon särskild just nu?
Hur jag hittar tid:
 • Jag lägger inte ribban för högt. Skriver oftast korfattat, bryr mig inte om att de flesta bilder är från mobilkameran och oredigerade. Jag passar på att skriva när jag ändå sitter vid en dator, tar en kvart extra före eller efter det jag satte igång den för.
 • Jag gör inte alltid färdigt inläggen, utan lägger upp en bild eller en text eller punktar ner en tanke medan jag har det färskt i huvudet. Sparar utkastet och fortsätter en annan gång då jag har mer tid eller brist på idéer.
 • Har nyligen börjat använda mig av att tidsinställa inlägg. Så kanske skriver tre samtidigt och sen publicerar dem med en dag emellan eller så.
Andra tips:
 • Använd kategorier på bloggen! Mycket lättare att hitta saker man letar efter. Eller vill inspireras av sig själv.

Sol, vår, långpass och fika med vänner! Lyx!

I söndags kom ett alldeles fantastiskt vårväder in över hela nedre delen av Sverige (allt under Stockholm) med temperaturer kring 8-15 grader och strålande sol. Så fantastiskt!
 
Jag sprang långpass (22km! Västra mark, Skönstavik, Rosenholm, Torskors, Hästö), glassade i solen på pappas veranda, sprang barfota hinderlöpning (efter vovven som hälsade på hos papppas granne och skuttat över några staket på vägen), åt fiskgryta, träffade ett helt gäng vänner på Espressohouse och fikade (caféet var smarta och hade riggat hela uteserveringen vilken fylldes med Karlskroniter i solglasögon). Bra söndag, helt klart! Sen körde vi norrut igen.
 
 
 

Lördag med skog och dans!

Lördagen blev fin, jag och Emi blev upphämtade av mamma och Lars. Vi gick en långrunda ute vid Skärva, la spår till Emi och åt frukost (igen). Lite rått väder, men gott sällskap och god frukost.
 
Sen drog vi in till stan, gjorde några ärenden, åt lunch på stan och lånade mammas hall för danskurs(er) och mammas vardagsrum för fika. Jag lärde Victor det jag kunde i collegiate shag (en trevlig swingdans som dansas till jazzmusik, samma musik som lindy hop fast oftast bara till de snabba låtarna). Det var huvudsyftet med eftermiddagen. Men vi provade att byta mellan lindy hop och shag, Victor visade mig grunderna ä boogie woogie och mamma och Lars visade lite tango. Så vi hann med många danser där på en eftermiddag!
 
 
 

Häng hos farsan

I helgen har vi varit i Karlskrona och för omväxlings skull spenderade vi den mesta av tiden hos pappa och Ingalill och sov även över där. Det var himla trevligt och väldans gott. Pappa tycker om att laga mat i sitt nya kök och det märks. Fast han har tyckt om att laga mat så länge jag kan minnas, oavsett kök. Det blev i alla fall stora lass med god mat med en internationell prägel. =)
 
Polska maträtten bigos till middag och lyxiga (amerikanska?) french toast till frukost.
 
Föreberedelse för kinesisk middag.
 
Vi hängde i baren, Ingalill, Victor, Patrik och jag medan pappa fixade det sista. Fantastiskt god hemmagjord kinamat. Japp, även sötsur sås är hemmagjord!
 
 
Här kunde det varit en bild på Ingalills goda fiskgryta, men jag var för hungrig för att komma på idéen att fotografera..
 

Årets MTB-preimär!

Jippi! Precis vad jag behövde!
 
Blev en kortare tur i Vrinnevi och sen upptäcksfärd västerut, på blandat underlag. Tjälen i marken gör att även där det var blött så var det inte lera upp till knäna, och där det var snö så var det hård skare så man kom rakt igenom utan att sladda runt i sidled. Så faktiskt rätt bra förhållanden för mtb ändå! Lyxigt också att man kan komma ut innan det blir kolsvart! =)
 
 
 
 
 

Söndagslyx

Patrik och Emi är mina favoriter. Och skog, vatten, äventyr är andra saker jag gillar mycket. I söndags fanns allt på samma ställe, vid Ågelsjön i Kålmårdens skogar. =)
 
 

Tårtinspiration...?

Vi betar av en sak i taget på listan med saker att göra inför bröllopet. Nu klurar vi lite på tårtor. Har hittat en trevlig tjej som tycker om att göra tårtor och som verkar tänka likadant som oss, så det känns fint! Nu ska vi bara komma på vad vi vill ha! Hur ska den se ut? Hur ska den smaka?
 
Vi tror vi tänker god och somrig ganska klassisk svensk sommartårta. Med fokus på gott. Gärna enkla, naturliga och lokala råvaror (som resten av middagen). Och med en festligare touch? Eller ska man passa på att göra nåt galet? Eller frossa i choklad, jordgubbar eller nåt annat vi gillar?
 
 
 

RSS 2.0