Gästgivars

I sommarstugan har vi jättefina tapeter. Mormor var intresserad av färger och allt är genomtänkt, vardagsrumstapetens fyra färger återkommer som enfärgade i de mindre rummen och i vardagsrummet och på verandan återkommer färgerna i inredningsdetaljer. En trasmatta med alla fyra färgerna finns i vardagsrummet. En röd lampa. En blå sittgrupp i vardagsrummet och grönt bord med gröna stolar på verandan. Köket är gult och det finns ett rött sovrum... och så vidare.
 
 
Men därefter har det tillkommit lite saker, lite hursomhelst sådär som kanske inte helt passar in.. Som typ den randiga soffans om ersatte en fin kökssoffa som gick sönder. Och lite saker börjar bli lite väl slitna, exempelvis dynorna på fåtöljerna (de brukar stå på verandran och där passar de i stil, nu lixom då). Hursomhelst har vi nu  funderat på att försöka ta ett ryck och fixa till det lite där ute, börja med sånt där smått som gör mycket. Lite nya grejer till köket och lite nya kuddar och dynor och sånt.
 
Men oj vad svårt det är att hitta tyger/möbler som funkar med tapeten!
 
Jag vet att det är en gammal klassisk tapet och tänkte googla lite för att hitta inspiration. Tänkte det finns troligen en massa duktiga inredningsintresserade som har den nyproducerade versionen i sina hem och bloggar om det. Än har jag dock bara hittat ett exempel. Och lite bakgrundsfakta om den, dock inte helt konsekvent. Men det verkar vara en nyproduktion av en klassisk tapet som från börjat inspirerats av schablontryck gjorda av en inredningsintresserad målare från Arbrå i Hälsingland, John Wallström, på 1800-talet. Han gjorde detta tryck med klara fina färger bland annat på gården Gästgivars Vallsta på. Nu har den fått ett uppsving med Duros Gammelsvenska kollektion och heter Gästgifvars. =)
 
 
 
1800-talet!! Jag som tyckte det var svårt att hitta en stil som passar, inte konstigt! Fast huset är byggde morfar i början av 60-talet (visst var det då, mamma?) och är en sommarstuga, så kanske blir märkligt om man tänker 1800-tal. De flesta exempel jag hittade på nätet var tapeten tillsammans med bröstning. Vilket jag är sådär förtjust i. Men hittade ett fint exempel från ett nyrenoverat kök. Men tja, får klura vidare på det. Dela gärna med er om ni har några idéer.
 
 Nyrenoverat kök med matchande matta. =) Här. (klicka på bilden så blir den större)
 
  Tysk tapetförsäljare med info om tapeten på tyska. Här. (klicka på bilden så blir den större)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Gunilla Fagerström

Mormor och morfar köpte fastigheten för de tyckte jag som var baby behövde frisk luft - vi bodde på Tross.
Morfar byggde lite varje år. I början hämtade vi vatten i hink i brunnn, utedass. Stefan och jag bodde i våningssäng med Holgerssontapeter i duschrummet.
Mormor hade tapeten som utgångspunkt: enfärgat blått skulle det vara i wc, jag och Robert tapetserade gult uppe, grönt i sovrum. Så ideen var att ta upp rött/gult/blått/grönt i all inredning.

2013-04-10 @ 10:46:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0