En mingelfredag i Istanbul

Hur ser det ut om man minglar runt i Istanbul en fredag? Jo, typ såhär. =)
 
 
Lugnt på gatorna på förmiddagen i Gamla stan. Man kan strosa och njuta i lugn och ro och det är trevligt att se staden vakna till liv lite i taget.
 
Stora basaren var mest turistig (samma saker och till överpriser), så jag gömde kameran i en sjal och vi traskade rakt igenom. Men går man runt i kvarteren bakom Stora basaren kan man hitta riktigt trevliga lunchhak med bara lokalbefolkning, bra priser och god mat. Fråga någon i lokalbefolkningen om tips. Vi hittade ett trevligt ställe där man pekade på vilka olika smårätter man ville ha, perfekt om man inte kan språket. Det blev god grillad aubergin med nån fyllning, spenat- och oströra, yoghurtsås, ris med kikärter och kryddor, osv.
 
Det är enkelt att ta sig mellan gamla och nya stan, man hoppar bara på spårvagnen. Det är trevligt att åka ovan gjord, då kan man t.ex. spana in fiskarna på bron och annat trevligt som man passerar. Det ör lätt att köpa poletterna som fungerar som biljetter, och fåtal linjer att välja på. Förstår man inte är det bara att fråga någon. En trevlig kille såg till att informera oss när vår vagn av någon anledning skulle vända, och berättade att vi skulle hoppa på nästa. Tack, tack, sa vi! Sen fick vi gå massa små kringliga gator upp, upp, upp för att komma till Galatatornet.
 
Vi åt middag i Galatatornet i solnedgången. Okej, inte så mycket mingel med lokalbefolkning, men verkligen magiskt ljus och miljö! Gör det om ni har möjlighet! Galatatornet har fin utsikt och man slipper köerna in till tornet om man har en bordsreservation. God och prisvärd mat, väldigt lugnt, skönt och lagom. Se till att boka tid i solnedgången! =) Efter maten kan man gå upp en våning till, där finns en balkong runt hela Galatatornet med häftig utsikt!
 
Sen spanade vi in den nyare delen av Istanbul by night. Eller kväll. Mamma tappade hänget på sitt halsband och en kille sprang efter oss för att lämna det, så ja, verkligen omtänksamma och hjälpsamma. Vi frågade runt överallt och försökte hitta lindy hop-föreningen som skulle ligga på nån liten gata och efter mycket om och men och en rolig gubbe som till slut googlade så hittade vi föreningen som var i en lägenhet i ett vanligt bostadshus. Det var dock två timmar till socialdansen skulle börja, så vi satte oss och drack raki och njöt av vimlet på lagom avstånd, i väntan på att dansen skulle börja. Sen tog vi oss några danser, med varandra och sen med andra. Kul sätt att träffa lokalbefolkning. Även om man inte kan prata samma språk så funkade det utmärkt att dansa lindy hop, är inte det fantastiskt egentligen!? Fick till en riktigt rolig snabb lindy hop med en energisk kille som var grymt kul att dansa med, sen förde jag mest och pratade med en tjej som flyttat dit från Frankrike bara för hon gillade staden. Sen tog vi faktiskt taxi hem. Lyx. =)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0