Katscha!

I fredags fick vi möjlighet att få en visning på byggarbetsplatsen för Katscha! Det är ett jättehäftigt projekt som är på gång i Norrköpings industrilandskap. Det är häftigt, modigt och framåt. Det ligger delvis i strömmen, precis mitt emot Arbetets museum (vilket är en av Norrköpings absoluta tursitmagneter och mest fotade byggnader). Projektet föregicks av en arkitekttävling som vanns av detta förslag.
 
Byggnaden är ritad av Kai Wartiainen, en arkitekt välkänd i såväl Finland som Svergie. Han ritade i industrilandskapet på Holmenområdet på 80-talet och är nu tillbaka med "Katscha". Vilket är ett gammeldags fångstredskap vid fiske. Tanken är att byggnaden ska följa vattnets flöde, han säger:
" - Byggnaden simmar, den ska vara lite spänstig."
 
Haha ja, vi får se om det känns som om den simmar. Här är 3D-modellerade bilder på hur det är tänkt att se ut:
 
 
Jag tycker att det är ett häfigt projekt. Jag har inte bestämt mig om jag tycker att det är bra än. Men det är kul och häftigt att kommunen/politikerna vågar satsa i en sådan miljö!
 
Byggnaden innehåller 30 lägenheter i olika stora, de flesta är väldigt stora. Två 1:or, två 2:or, sen 3:or 4:or och 5:or. Minsta lägenheten är på 47 kvm och största på 174 kvm. Flera av lägenheterna är etagelägenheter. Alla lägenheterna är helt unika, ingen ser ut som en annan. De har olika planlösningar, olika finesser och ovanpå det så har köparna gjort en mängder med tillval. Och då inte såna vanliga tillval som man gör när man köper nyproducerade lägenheter, såsom att byta kakel eller köksluckor. Utan har uppfyller de alla slags önskemål så långt det går, så vissa har köpt två lägenheter och slagits ihop dem till etagevåning, planlösningarna har ändrats helt med flytta av kök och badrum och annat. Det går att göra när allt görs på plats, vilket också gör byggnaden unik. Kul med ett bygge som inte enbart är ett ihopplock av färdiga moduler, utan faktiskt är ett hantverk.
 
Sett ur ett stadsplaneringsperspektiv är det ju dock en nackdel med såhär flashiga byggnader. De blir ju väldigt få som har råd att bo där, och bidrar där med till segregerat boende. Men i det här läget hade det inte passat in med nåt budgetboende. En annan nackdel är att det inte går att promenera längs strömmen här, vilket är nåt kommunen/politikerna försöker få igenom i alla projekt. Bergsbron och närliggande byggnader hade dock försvprat det, även om arkitekturen hade tillåtet det. Men det skulle förstöra känslan av att "byggnaden simmar i strömmen"...
 
Här är några av mina mobilbilder från i fredags:
Redo för det sista skiktet på fasaderna, mot vattnet blir det nån sorts plåt och mot gården puts. På hörnet mot promenadstråket är byggnaden avskurnen på de understa våningarna. Med gott om luft uppåt och med en undersida av taket ska visst bli någons sorts reflekterande plattor i olika vinklar, vilket ska skapa ett spännande ljus i det offentliga rummet. Här kommer även öppnas en restaurang i bottenplan. (Och ett spa med som endast är för de boende.)
 
Mot strömmen och Arbetets museum är fönstren rejält stora med rutor på 16-17 kvadratmeter! De slutar i sitthöjd och kommer alla förses med en sittbar yta. På nederna våningen känns det nästan som man sitter på en brygga i vattnet. Få vinklar är räta, och det gäller såväl fönster som väggar. Att bygga fönster ända ut i hörnen är inget som här ses som ett problem. Det är norrläge mot strömmen där de stora fönstren är, så det lär inte bli bastuvarmt. Balkongerna är mot söder och gården. Ytorna i lägenheterna är väl tilltaga, planlösningarna är i princip helt öppna med bärande stoplar här och där (som ska målas vita). Takhöjden i lägenheterna varierar från hög till mycket hög, och nästan alla lägenheter innehåller flera nivåskillnader. En lägenhet längst ner, och flera av de översta lägenheterna är i två plan.
 
Lägenheterna har ingen dålig vy mot Norrköpings mest kända byggnad, Arbetets museum!
 
Kommerna man upp några våningar har man fin utsikt över taken i Norrköping och på de översta våningen anar man även Kolmårdsskogarna i fonden!
 
Den västra delen av byggnaden tillåts ett "torn" sticka upp i 8 våningar med takterass. Lägenheten under kommer ha egen trappa upp, ett rum och en terass där uppe. Vi var även uppe på takterassen, trots att det var långt ifrån färdigt och inte fanns nån trappa invändigt. Vi fick alltså gå på byggnadsställningarna sista våningen och sen över två plankor till terassen. Vilket fredagsäventyr det här blev!
 
Bra utssikt mot Campus och Arbetets museum, liksom rådhuset, industrilandskapet och resten av stan. Fast det var svårt att föreställa sig hur det skulle se ut färdigt, det var mycket kvar där längst upp.
 
Första lägenheterna ska visst ha inflyttning i november. Spännande! Ska bli kul att fortsätta följa detta bygge!
 
Här kan man läsa mer:
http://www.katscha.se/ (mamma, klicka på siffrorna i vänsterkanten och spana in de roliga planlösningarna!)
 

 

Kommentarer
Postat av: gunilla

Så häftigt ! såna bostäder vill jag också rita !!!!

2015-08-17 @ 14:55:13
Postat av: Maria

Häftigt det kommer bli!

2015-08-19 @ 10:42:51
URL: http://https://oyogan.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0